Czas

  • 30 min + pieczenie 35 min.

Na podstawie tego przepisu klik powstała nowa wersja krakersa – pełna suszonych owoców. Smakuje idealnie nie tylko jako baza do kanapek (z domowej roboty masłem orzechowym), ale też jako słodka przekąska. Bardzo dobrze sprawdza się w podróży. Polecam ten krakers jako dobre źródło błonnika, oraz jako koło ratunkowe dla tych, którzy chcą przekąsić coś słodkiego i zdrowego.

Bardzo lubię owsiankę i często dodaję mąkę owsianą do naleśników. Czy wiedzieliście, że wywar z owsa wypijany regularnie działa jak wewnętrzny środek bakteriobójczy, wzmacniając odporność i zapobiegając chorobom zakaźnym.

Owsianka w naszym domu ma wiele twarzy i jesteśmy jej wierni od lat. Już wkrótce pokażę na blogu kilka wersji, które bardzo lubią moje dzieci. Płatki owsiane są niemal tak samo pożywne jak pełne ziarno owsa, ponieważ podczas mielenia poddaje się je tylko lekkiemu przetwarzaniu. Z owsa zrobicie pyszne krakersy spody do tartpachnącą cynamonem szarlotkę owsianą i batony owsiane.

Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g otrębów owsianych
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g niełuskanego sezamu
  • 40 g orzechów włoskich posiekanych
  • 40 g żurawiny
  • 10 daktyli pokrojonych na plasterki
  • 40 g rodzynek
  • 3 łyżki babki płesznik
  • 3 łyżki nasion chia
  • 350 ml wody
  • 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki mieszam dokładnie w misce. Wodę lekko podgrzewam i rozpuszczam w niej olej kokosowy. Mieszam z ziarnami.
  2. Blachę (tą z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i równomiernie rozkładam ciasto na krakers. Pomagam sobie mocząc dłonie w wodzie. Przed pieczeniem kroję krakers na kawałki ( u mnie są to kwadraty/prostokąty).
  3. Odstawiam blachę do napęcznienia na godzinkę. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 180C. Piekę krakers 20 minut. Wyciągam z piekarnika, przekładam go na druga stronę, szybkim ruchem ściągam papier do pieczenia i piekę kolejne 15 minut. Po upieczeniu łamie na kawałki.