Czas
- 30 min.
Serek z migdałów przygotowuję na dwa sposoby. Gdy robię mleko migdałowe, to używam do jego produkcji wytłoczyn które pozostają, a szkoda mi ich wyrzucić. Miksuje je dokładnie z mlekiem roślinnym i odrobiną soku z cytryny. Dodaję łyżkę słodu i zajadamy się pysznym serkiem.
Czasem robię go z namoczonych i obranych migdałów, jest wtedy tłustszy i bardziej kremowy od tego z wytłoczyn, ale tak samo pyszny! Tym razem dodałam do niego czosnek, cebulkę czerwoną, szczypior i suszone pomidory. Zawinęłam wszystko w paski zapieczonej cukinii. Jeśli zdążycie to przygotujcie taką przekąskę na sylwestrową zabawę. Jest naprawdę pyszna!


Składniki
- 200 g migdałów namoczonych na noc w letniej wodzie i obranych ze skórki
- 3 łyżki oliwy z oliwek (lub innej, takiej jaką lubisz)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
- 10 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
- pęczek szczypiorku, pokrojony dość drobno
- 2 cukinie
- odrobina oliwy
Sposób przygotowania
- Migdały, oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek miksuję na gładką pastę. Przekładam do salaterki i mieszam dokładnie ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami.
Do tego twarożku możecie dodać takie przyprawy jakie lubicie najbardziej. Doskonale smakuje z czarnuszka i kuminem, oraz z różnymi świeżymi ziołami. Zachęcam do eksperymentowania. - Piekarnik nagrzewam do 180C. Cukinię myję i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję delikatnie oliwą i piekę 9 minut.
- Po wystudzeniu smaruję je serkiem i zawijam.
Edyta
Powiązane artykuły
Czekoladowa tarta dyniowa
Sushi z czarnego ryżu i szparagów
Czekoladki – raw pralinki
Baton owsiany bez pieczenia
Trufle z jaglanym poppingiem
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Ale fajny blog , dopisałam sobie do listy blogowej swojej
na Kuchni Alicji , pozdrawiam
Dziękuję. Zapraszam do zagladania i serdecznie pozdrawiam:)
Ale pychotka:)
woow! super, koniecznie do wypróbowania :)