Czas

  • 30 min.

Serek z migdałów przygotowuję na dwa sposoby. Gdy robię mleko migdałowe, to używam do jego produkcji wytłoczyn które pozostają, a szkoda mi ich wyrzucić. Miksuje je dokładnie z mlekiem roślinnym i odrobiną soku z cytryny. Dodaję łyżkę słodu i zajadamy się pysznym serkiem.

Czasem robię go z namoczonych i obranych migdałów, jest wtedy tłustszy i bardziej kremowy od tego z wytłoczyn, ale tak samo pyszny! Tym razem dodałam do niego czosnek, cebulkę czerwoną, szczypior i suszone pomidory. Zawinęłam wszystko w paski zapieczonej cukinii. Jeśli zdążycie to przygotujcie taką przekąskę na sylwestrową zabawę. Jest naprawdę pyszna!

Składniki

  • 200 g migdałów namoczonych na noc w letniej wodzie i obranych ze skórki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub innej, takiej jaką lubisz)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • pęczek szczypiorku, pokrojony dość drobno
  • 2 cukinie
  • odrobina oliwy

Sposób przygotowania

  1. Migdały, oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek miksuję na gładką pastę. Przekładam do salaterki i mieszam dokładnie ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami.
    Do tego twarożku możecie dodać takie przyprawy jakie lubicie najbardziej. Doskonale smakuje z czarnuszka i kuminem, oraz z różnymi świeżymi ziołami. Zachęcam do eksperymentowania.
  2. Piekarnik nagrzewam do 180C. Cukinię myję i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję delikatnie oliwą i piekę 9 minut.
  3. Po wystudzeniu smaruję je serkiem i zawijam.