Czas
- 30 min.
Ciasteczka bezglutenowe, pełne zdrowych składników. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Do przygotowania receptury zainspirowała mnie moja przyjaciółka Kasza. Zapraszam.

Składniki
- 100 g mieszanki migdałowo orzechowej (u mnie 50g migdałów i 50 g orzechów laskowych)
- 1 kubek preparowanego amarantusa, może też być preparowana kasza jaglana
- 2 łyżki słodu z brązowego ryżu (lub innego: może być syrop klonowy)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleka kokosowego
- ewentualnie pestki słonecznika lub inne ziarenka do posypania ciastek
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 180C.
- Migdały i orzechy mielę na mąkę. Dokładam resztę składników i wyrabiam ciasto. Powinno być takie, aby bez problemu lepiły się z niego kuleczki. Jeśli nie chcą się sklejać dolewam jeszcze odrobinkę mleka kokosowego.
- Kuleczki układam na blaszce wyłożonej pergaminem, lekko spłaszczam i piekę 10 minut. Czasem posypuję przed pieczeniem pestkami słonecznika, które lekko wciskam w ciastka.
Powiązane artykuły
Ciastka z cukinii i kaszy jaglanej
Edyta,
2016-11-28
1 min czytania
Zielone naleśniki z pastą z cieciorki
Edyta,
2014-06-20
1 min czytania
Krakersy zmieniające życie
Edyta,
2015-01-02
2 min czytania
Placki jaglane
Edyta,
2015-09-21
1 min czytania
Szarlotka z pieczonymi śliwkami
Edyta,
2015-10-12
3 min czytania
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Czy można użyć mleka krowiego?
Dzień dobry – tak można spokojnie użyć tego mleka.