Czas
- 30 min.
Ciasteczka bezglutenowe, pełne zdrowych składników. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Do przygotowania receptury zainspirowała mnie moja przyjaciółka Kasza. Zapraszam.
Składniki
- 100 g mieszanki migdałowo orzechowej (u mnie 50g migdałów i 50 g orzechów laskowych)
- 1 kubek preparowanego amarantusa, może też być preparowana kasza jaglana
- 2 łyżki słodu z brązowego ryżu (lub innego: może być syrop klonowy)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleka kokosowego
- ewentualnie pestki słonecznika lub inne ziarenka do posypania ciastek
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 180C.
- Migdały i orzechy mielę na mąkę. Dokładam resztę składników i wyrabiam ciasto. Powinno być takie, aby bez problemu lepiły się z niego kuleczki. Jeśli nie chcą się sklejać dolewam jeszcze odrobinkę mleka kokosowego.
- Kuleczki układam na blaszce wyłożonej pergaminem, lekko spłaszczam i piekę 10 minut. Czasem posypuję przed pieczeniem pestkami słonecznika, które lekko wciskam w ciastka.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Ciasteczka lniane
Edyta,
2014-12-04
2 min czytania
Ciastka owsiane
Edyta,
2016-10-20
2 min czytania
Batony owsiane
Edyta,
2014-08-13
2 min czytania
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Czy można użyć mleka krowiego?
Dzień dobry – tak można spokojnie użyć tego mleka.