Czas

  • 30 min.

Ciasteczka bezglutenowe, pełne zdrowych składników. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Do przygotowania receptury zainspirowała mnie moja przyjaciółka Kasza. Zapraszam.

Składniki

  • 100 g mieszanki migdałowo orzechowej (u mnie 50g migdałów i 50 g orzechów laskowych)
  • 1 kubek preparowanego amarantusa, może też być preparowana kasza jaglana
  • 2 łyżki słodu z brązowego ryżu (lub innego: może być syrop klonowy)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • ewentualnie pestki słonecznika lub inne ziarenka do posypania ciastek

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C.
  2. Migdały i orzechy mielę na mąkę. Dokładam resztę składników i wyrabiam ciasto. Powinno być takie, aby bez problemu lepiły się z niego kuleczki. Jeśli nie chcą się sklejać dolewam jeszcze odrobinkę mleka kokosowego.
  3. Kuleczki układam na blaszce wyłożonej pergaminem, lekko spłaszczam i piekę 10 minut. Czasem posypuję przed pieczeniem pestkami słonecznika, które lekko wciskam w ciastka.