Czas
- 60 min.
Nie lubię lepić pierogów, robię to bardzo rzadko i dlatego są one w naszym domu potrawą naprawdę odświętną. Nie zniechęca mnie żadna inna kuchenna dłubanina, a sklejanie pierogów niestety tak. Jedzenie ich to już całkiem inna sprawa…
Pamiętam jak bardzo, bardzo dawno temu w jakimś małym miasteczku, w okolicy Karpacza, spróbowałam po raz pierwszy pierogów gryczanych z czerwona soczewicą i cebulką. Od tamtej pory soczewica wpisała się na stałe do naszego menu i używam jej w kuchni kilka razy w miesiącu, a ciasto gryczane jest moim ulubionym ciastem pierogowym.
Dzisiejszy przepis dostałam od Basi, która chciała otworzyć we Wrocławiu pierogarnię bazując na innych mąkach niż pszenna. Szkoda, że do tego nie doszło i pierogi wciąż muszę lepić sama.
Już wiele małych rączek i dużych rąk wykrajało różne kształty z tego ciasta, więc jeśli poszukujecie w tym roku jakiejś zdrowszej wersji pierogów, to zapraszam do skorzystania z tego przepisu. Ciasto jest miękkie i delikatne, więc nie wałkujcie bardzo cienkich placków, bo będą pękały.
A farsz…dodajcie ulubiony – pasuje tu naprawdę każdy.
Składniki
- 200g mąki gryczanej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 kopiasta łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 250ml gorącej wody
Sposób przygotowania
- Do kielicha maszyny miksującej wkładam wszystkie składniki i przez minutę wyrabiam ciasto. Przekładam je do miski i odstawiam na 20 minut do wystudzenia.
- Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaję jeszcze trochę mąki gryczanej.
- Wałkuję małe placki (na 4, lub 6 pierogów) i wypełniam je ulubionym farszem.
- Wkładam do wrzącej i osolonej wody i gotuję od 3 do 5 minut. Czas gotowania zależy od tego jakiej grubości jest ciasto. Smacznego!
Edyta
Powiązane artykuły
Kulki mocy
Ciasteczka lniane
Frytki z topinambura z sosem z awokado
Ajwar – domowa pasta z bakłażanów i papryki
Ciasteczka z fasoli adzuki
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.