Czas

  • 30 min.

Pokrojenie tych kilku warzyw zajmie Ci dosłownie 10 minut, a gotowanie kolejnych 20. Leczo to potrawa, którą robi się bardzo szybko, a smakuje wybornie. Sprawdzi się jako danie obiadowe i lekka kolacja. Możesz dodać trochę więcej wody i podać jako zupę. Jeśli zrobisz jej więcej to zamknij w słoiku, będzie na obiad za 2 dni:) Zapraszam do korzystania z sezonowych warzyw i wypróbowywania nowych połączeń.

Składniki

  • 2 cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki
  • 3-4 pomidory lub pomidory w puszce
  • olej kokosowy do smażenia
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek jałowca

Sposób przygotowania

  1. Sparzam pomidory wrzątkiem ( trzeba je najpierw naciąć ) i po chwili obieram ze skóry. Kroję w kostkę i przekładam do miski. Jeśli chcecie uniknąć całej tej zabawy z pomidorami to użyjcie tych z puszki.
  2. Bakłażana i cukinię myję dokładnie i kroję w półkrążki. Cebule siekam w piórka, a paprykę w dość duże kawałki.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej kokosowy i smażę wszystkie warzywa przez ok 5 minut, co chwilę mieszając. Dokładam jałowiec i listek laurowy. Zalewam wodą do poziomu warzyw i dodaję pomidory. Przykrywam szczelnie garnek i duszę wszystko 20 minut na małym ogniu. Na koniec dodaję słodką paprykę, sól i pieprz. Smacznego:)