Czas
- 30 min.
Pokrojenie tych kilku warzyw zajmie Ci dosłownie 10 minut, a gotowanie kolejnych 20. Leczo to potrawa, którą robi się bardzo szybko, a smakuje wybornie. Sprawdzi się jako danie obiadowe i lekka kolacja. Możesz dodać trochę więcej wody i podać jako zupę. Jeśli zrobisz jej więcej to zamknij w słoiku, będzie na obiad za 2 dni:) Zapraszam do korzystania z sezonowych warzyw i wypróbowywania nowych połączeń.
Składniki
- 2 cebule
- 1 średnia cukinia
- 1 bakłażan
- 2 papryki
- 3-4 pomidory lub pomidory w puszce
- olej kokosowy do smażenia
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- kilka ziarenek jałowca
Sposób przygotowania
- Sparzam pomidory wrzątkiem ( trzeba je najpierw naciąć ) i po chwili obieram ze skóry. Kroję w kostkę i przekładam do miski. Jeśli chcecie uniknąć całej tej zabawy z pomidorami to użyjcie tych z puszki.
- Bakłażana i cukinię myję dokładnie i kroję w półkrążki. Cebule siekam w piórka, a paprykę w dość duże kawałki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej kokosowy i smażę wszystkie warzywa przez ok 5 minut, co chwilę mieszając. Dokładam jałowiec i listek laurowy. Zalewam wodą do poziomu warzyw i dodaję pomidory. Przykrywam szczelnie garnek i duszę wszystko 20 minut na małym ogniu. Na koniec dodaję słodką paprykę, sól i pieprz. Smacznego:)
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
9 przepisów – zdrowe słodycze na święta
Edyta,
2017-04-12
1 min czytania
Sushi z czarnego ryżu i szparagów
Edyta,
2017-05-09
3 min czytania
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Bardzo prosty i szybki przepis :) Sama też coś podobnego robię, także w wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://leczo.net.pl
Podoba mi się przepis na leczo z cukinii, pieczarek i ogórków kiszonych. Wypróbuje ! Pozdrawiam serdecznie:)