Czas

  • 15 min + pieczenie 30 min.

Zapachniało dzisiaj w mojej kuchni śliwkami i cynamonem. Nareszcie! To właśnie na ten moment czekam cały rok. Można już zacząć piec szarlotki (kilka nowych receptur czeka już w kolejce na przetestowanie) i ciasta z dynią, a w słoikach zamknąć czekośliwkę. U Pani Kasi, w moim zaprzyjaźnionym zieleniaku jest wysyp śliwek, jabłek i brzoskwiń -to dla mnie prawdziwy raj!

Jesień powolutku skrada się i zaczyna wieczornym chłodem przypominać o tym, że na taras trzeba już wynieść koc i pomyśleć o sadzeniu wrzosów. Witam ją z radością, bo jest moją ulubioną porą roku. Piję zieloną herbatę z imbirem i zajadam pyszne cynamonowe śliwki pod zachęcająco chrupiącą kruszonką czytając książkę o bardzo wiekowym dziadku, który uciekł z domu opieki w swoje 100 urodziny!

Mam nadzieję, że i Wy polubicie smak cynamonowych śliwek. W tym sezonie to dopiero początek kariery tych owoców w mojej kuchni. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tej prostej receptury.

Uwaga

  • przepis na blaszkę 22cm
  • blaszka powinna być szczelna, aby podczas pieczenia nie wyciekał sok ze śliwek
  • jeśli ciasto ma być bez glutenu to koniecznie użyjcie certyfikowanych płatków owsianych

Składniki

  • 1/2 kg słodkich śliwek, umytych i pokrojonych na ćwiartki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • sok z 1/2 limonki
  • skórka otarta z limonki (opcjonalnie)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180C.
  2. W misce mieszam śliwki z cynamonem, cukrem kokosowym, sokiem i skórką z limonki. Przekładam je do blaszki, albo do czterech mniejszych foremek.
  3. Resztę produktów wkładam do kielicha maszyny miksującej i krótko blenduję, tylko do połączenia się składników. Powstałą kruszonkę wykładam na śliwki. Piekę aż kruszonka będzie lekko brązowa.
  4. Cynamonowe śliwki doskonale smakują jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów.