Czas
- 15 min + pieczenie 30 min.
Zapachniało dzisiaj w mojej kuchni śliwkami i cynamonem. Nareszcie! To właśnie na ten moment czekam cały rok. Można już zacząć piec szarlotki (kilka nowych receptur czeka już w kolejce na przetestowanie) i ciasta z dynią, a w słoikach zamknąć czekośliwkę. U Pani Kasi, w moim zaprzyjaźnionym zieleniaku jest wysyp śliwek, jabłek i brzoskwiń -to dla mnie prawdziwy raj!
Jesień powolutku skrada się i zaczyna wieczornym chłodem przypominać o tym, że na taras trzeba już wynieść koc i pomyśleć o sadzeniu wrzosów. Witam ją z radością, bo jest moją ulubioną porą roku. Piję zieloną herbatę z imbirem i zajadam pyszne cynamonowe śliwki pod zachęcająco chrupiącą kruszonką czytając książkę o bardzo wiekowym dziadku, który uciekł z domu opieki w swoje 100 urodziny!
Mam nadzieję, że i Wy polubicie smak cynamonowych śliwek. W tym sezonie to dopiero początek kariery tych owoców w mojej kuchni. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tej prostej receptury.
Uwaga
- przepis na blaszkę 22cm
- blaszka powinna być szczelna, aby podczas pieczenia nie wyciekał sok ze śliwek
- jeśli ciasto ma być bez glutenu to koniecznie użyjcie certyfikowanych płatków owsianych
Składniki
- 1/2 kg słodkich śliwek, umytych i pokrojonych na ćwiartki
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru kokosowego
- sok z 1/2 limonki
- skórka otarta z limonki (opcjonalnie)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3-4 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 180C.
- W misce mieszam śliwki z cynamonem, cukrem kokosowym, sokiem i skórką z limonki. Przekładam je do blaszki, albo do czterech mniejszych foremek.
- Resztę produktów wkładam do kielicha maszyny miksującej i krótko blenduję, tylko do połączenia się składników. Powstałą kruszonkę wykładam na śliwki. Piekę aż kruszonka będzie lekko brązowa.
- Cynamonowe śliwki doskonale smakują jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów.
Edyta
Powiązane artykuły
Ciastka jaglano-dyniowe
Krakersy zmieniające życie (słodka wersja)
Tarty mocno czekoladowe (bezglutenowe)
Ciastka migdałowo-kokosowe
Koktajl z truskawek i mango
8 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Mniam…brzmi zachecająco?i szybko
Dziękuję ? Mam nadzieję że wypróbujesz i dasz znać czy Ci smakowało ?
Dziękuję ? Mam nadzieję że wypróbujesz i dasz znać czy Ci smakowało ?
Mega apetyczny deserek:-). Zajadam sie sliwkami codziennie:-). Musze skorzystac z Twojego przepisu. Piekny post,ten poprzedzajacy przepis;-). Tez czuje tam skradajaca sie jesien:-).
Marysiu dziękuję za komentarz ?To właśnie na jesień czekam cały rok?
Marysiu dziękuję za komentarz ?To właśnie na jesień czekam cały rok?
Mniam, ciasto pychotka
Wyrobienie nawyków pomoże być fit i zdrowym :)