Czas
- 15 min + pieczenie 40 min.
Najlepsze ciasto świata to brownie, oczywiście dla mnie. Ty może wolisz szarlotkę, ale ja zdecydowanie zawsze wybiorę ciasto z czekoladą. Uwielbiam nie tylko jego smak, ale też to, że istnieje możliwość tworzenia wciąż nowych receptur. Tak naprawdę nie ma tu ograniczeń.
Udało mi się z dobrym skutkiem przygotować już kilka wersji. Jest: brownie orzechowe, z batatów, z cukinii, brownie witariańskie, które jest delikatnie chrupiące i brownie z kaszy jaglanej.
W tym cieście marchewka i migdały stworzyły połączenie idealne. Jako kremu użyłam tu twarożku z nerkowców. Jeśli macie ochotę zjeść podobny, ale w wytrawnej wersji to zapraszam po przepis tutaj. W recepturze podane są migdały, ale możecie je zastąpić nerkowcami, twarożek będzie wtedy bardziej gładki.
Ciekawa jestem które BROWNIE z tej pokaźnej listy smakuje Ci najbardziej? Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz w komentarzu. A może pieczesz jeszcze inne brownie? Koniecznie podziel się przepisem.
Uwaga
- brownie pieczemy w średniej tortownicy lub innej blaszce, która odpowiada jej wymiarom, ciasto nie powinno być grube
- ciasto pieczemy 40 minut lub trochę dłużej – warto dotknąć je po 40 minutach i sprawdzić, czy już stężało
- kroimy po dokładnym wystudzeniu, a najlepiej po schłodzeniu
- zamiast kakao można użyć karobu
Składniki - brownie
- 350g obranej, umytej i pokrojonej marchewki
- 200g migdałów
- 4 łyżki kakao
- jabłko
- 80 ml oleju kokosowego
- 80 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- 3 łyżki dowolnego masła orzechowego lub masła z pestek słonecznika
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozgrzewam piekarnik do 180C.
- Do kielicha maszyny miksującej wkładam migdały i miksuję na mąkę. Przesypuje je do miski.
- Do blendera wkładam marchewkę i drobno miksuję. Można też zetrzeć ją na drobnych oczkach tarki.
- Dokładam resztę składników i blenduję. Przekładam do foremki i piekę 40 minut lub chwilę dłużej.
- Ciasto studzę, a dopiero po ostudzeniu dekoruję twarożkiem z nerkowców, czekoladą oraz ulubionym owocami.
Składniki - twarożek
- 200g orzechów nerkowca namoczonych na noc w ciepłej wodzie, a potem dokładnie odcedzonych
- sok z jednej cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- 100 ml wody
Składniki - polewa czekoladowa
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Odcedzone nerkowce przekładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na gładką masę. Dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuję. W trakcie miksowania dolewam syrop klonowy i 50 ml wody. Sprawdzam konsystencję twarożku, jeśli jest za gęsty to dodaję jeszcze trochę wody.
- Przekładam twarożek na wystudzone ciasto, polewam rozpuszczoną czekolada i dekoruje ulubionymi owocami.
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej: stawiam na gaz garnek z niewielką ilością wody i zagotowuję ją. Na niego stawiam miskę z czekoladą i olejem kokosowym.
Edyta
Powiązane artykuły
Krakers z resztek – kuchnia zero waste
Karobowiec Uli
Lody z czereśni, mango, banana i mięty
15 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Wyrobienie nawyków pomoże być fit i zdrowym :)
Zgadzam się w 100%.
Edytaaaa! To jest arcydzieło, bez wazeliny. Bardzo lubię brownie, dotąd stosowałam tradycyjny przepis zamieniając składniki – było pyszne, ale ciężkie. To jest rewelacyjne w smaku i genialne w składzie, a na dodatek piękne – jestem absolutnie zachwycona, dziękuję ? Alicja Magdalena
Alicjo dziękuję. Ten smak jest jednym z moich ulubionych…A serek z nerkowców to wspaniały dodatek do brownie. Pozdrawiam ciepło.
Alicjo dziękuję. Ten smak jest jednym z moich ulubionych…A serek z nerkowców to wspaniały dodatek do brownie. Pozdrawiam ciepło.
obłędnie się prezentuje!
Emma wypróbuj koniecznie. To bardzo konkretne w smaku brownie ?
Emma wypróbuj koniecznie. To bardzo konkretne w smaku brownie ?
Czy zamiast mielic migdały mogę to zastąpić np mąka kokosowa ?
Tak ale będziesz musiała użyć trochę więcej płynów.
Tak ale będziesz musiała użyć trochę więcej płynów.
Migdaly muszą być obrane?
Właśnie się piecze….. ciekawa jestem efektu)
Wspaniałe. Ale zabawne było, kiedy mój mąż przyglądał się mojej pracy i krzywił się na wszystkie strony ( że niby marchewka, jabłko, olej kokosowy, itd… to nie może być dobre) A kiedy spróbował surowego ciasta, aż zamlaskał. Stwierdziliśmy, że smakuje jak batonik Baunty. Ciasto teraz siedzi w piekarniku i czekam z niecierpliwością :)
Cieszę się bardzo, że jeszcze przed pieczeniem Wam smakowało.