Czas

  • 15 min + pieczenie 40 min.

Najlepsze ciasto świata to brownie, oczywiście dla mnie. Ty może wolisz szarlotkę, ale ja zdecydowanie zawsze wybiorę ciasto z czekoladą. Uwielbiam nie tylko jego smak, ale też to, że istnieje możliwość tworzenia wciąż nowych receptur. Tak naprawdę nie ma tu ograniczeń.

Udało mi się z dobrym skutkiem przygotować już kilka wersji. Jest: brownie orzechowe, z batatów, z cukinii, brownie witariańskie, które jest delikatnie chrupiące i brownie z kaszy jaglanej.

W tym cieście marchewka i migdały stworzyły połączenie idealne. Jako kremu użyłam tu twarożku z nerkowców. Jeśli macie ochotę zjeść podobny, ale w wytrawnej wersji to zapraszam po przepis tutaj. W recepturze podane są migdały, ale możecie je zastąpić nerkowcami, twarożek będzie wtedy bardziej gładki.

Ciekawa jestem które BROWNIE z tej pokaźnej listy smakuje Ci najbardziej? Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz w komentarzu. A może pieczesz jeszcze inne brownie? Koniecznie podziel się przepisem.

Uwaga

  • brownie pieczemy w średniej tortownicy lub innej blaszce, która odpowiada jej wymiarom, ciasto nie powinno być grube
  • ciasto pieczemy 40 minut lub trochę dłużej – warto dotknąć je po 40 minutach i sprawdzić, czy już stężało
  • kroimy po dokładnym wystudzeniu, a najlepiej po schłodzeniu
  • zamiast kakao można użyć karobu

Składniki - brownie

  • 350g obranej, umytej i pokrojonej marchewki
  • 200g migdałów
  • 4 łyżki kakao
  • jabłko
  • 80 ml oleju kokosowego
  • 80 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 3 łyżki dowolnego masła orzechowego lub masła z pestek słonecznika
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozgrzewam piekarnik do 180C.
  2. Do kielicha maszyny miksującej wkładam migdały i miksuję na mąkę. Przesypuje je do miski.
  3. Do blendera wkładam marchewkę i drobno miksuję. Można też zetrzeć ją na drobnych oczkach tarki.
  4. Dokładam resztę składników i blenduję. Przekładam do foremki i piekę 40 minut lub chwilę dłużej.
  5. Ciasto studzę, a dopiero po ostudzeniu dekoruję twarożkiem z nerkowców, czekoladą oraz ulubionym owocami.

Składniki - twarożek

  • 200g orzechów nerkowca namoczonych na noc w ciepłej wodzie, a potem dokładnie odcedzonych
  • sok z jednej cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 100 ml wody

Składniki - polewa czekoladowa

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Odcedzone nerkowce przekładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na gładką masę. Dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuję. W trakcie miksowania dolewam syrop klonowy i 50 ml wody. Sprawdzam konsystencję twarożku, jeśli jest za gęsty to dodaję jeszcze trochę wody.
  2. Przekładam twarożek na wystudzone ciasto, polewam rozpuszczoną czekolada i dekoruje ulubionymi owocami.
  3. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej: stawiam na gaz garnek z niewielką ilością wody i zagotowuję ją. Na niego stawiam miskę z czekoladą i olejem kokosowym.