Czas

  • 15 min + pieczenie 50 min.

Brownie z kaszy jaglanej jest doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę. W swoim składzie nie ma mąki , ani białego, rafinowanego cukru. Zanim udało mi się opracować tą właśnie wersję tego ciasta, było kilka innych. Jednak ta smakuje najbardziej całej rodzinie. Zazwyczaj robię od razu dwie porcje. Ciasto doskonale przechowuje się w lodówce zawinięte w pergamin. Mi najbardziej smakuje jeszcze ciepłe:)

Uwaga

  • inspirowałam się przepisem ze strony Moje Wypieki

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (może być taka z czubkiem)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego, zalać wodą , aby napęczniało
  • 50 ml oleju
  • 1/2 kubka mleka kokosowego (jak nie mam, to dodaję inne mleko roślinne)
  • 4 łyżki syropu klonowego (tylko dla tych, którzy lubią bardzo słodkie ciasta – ja nie daję)
  • szczypta soli
  • 2 banany (obrane ze skórki)
  • 50 g daktyli (jeśli są bardzo twarde to namaczam je na 30 min w letniej wodzie, potem dodaję do ciasta już bez niej)
  • 50 g gorzkiej czekolady ( rozpuszczonej: zagotowuję wodę w garnku na to stawiam miskę , wkładam czekoladę i mieszam ,aż będzie płynna)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku bezglutenowego
  • ulubione orzechy do ułożenia na cieście

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C.
  2. Wszystkie składniki wkładam do kielicha urządzenia miksującego i miksuję na zupełnie gładką masę.
  3. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Na wierzchu układam orzechy.
  4. Piekę 40 – 50 minut – czas pieczenia zależy od piekarnika. SMACZNEGO!