Czas
- 15 min + pieczenie 50 min.
Brownie z kaszy jaglanej jest doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę. W swoim składzie nie ma mąki , ani białego, rafinowanego cukru. Zanim udało mi się opracować tą właśnie wersję tego ciasta, było kilka innych. Jednak ta smakuje najbardziej całej rodzinie. Zazwyczaj robię od razu dwie porcje. Ciasto doskonale przechowuje się w lodówce zawinięte w pergamin. Mi najbardziej smakuje jeszcze ciepłe:)
Uwaga
- inspirowałam się przepisem ze strony Moje Wypieki
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (może być taka z czubkiem)
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego, zalać wodą , aby napęczniało
- 50 ml oleju
- 1/2 kubka mleka kokosowego (jak nie mam, to dodaję inne mleko roślinne)
- 4 łyżki syropu klonowego (tylko dla tych, którzy lubią bardzo słodkie ciasta – ja nie daję)
- szczypta soli
- 2 banany (obrane ze skórki)
- 50 g daktyli (jeśli są bardzo twarde to namaczam je na 30 min w letniej wodzie, potem dodaję do ciasta już bez niej)
- 50 g gorzkiej czekolady ( rozpuszczonej: zagotowuję wodę w garnku na to stawiam miskę , wkładam czekoladę i mieszam ,aż będzie płynna)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku bezglutenowego
- ulubione orzechy do ułożenia na cieście
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 180C.
- Wszystkie składniki wkładam do kielicha urządzenia miksującego i miksuję na zupełnie gładką masę.
- Blaszkę o wymiarach 20 x 30 wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Na wierzchu układam orzechy.
- Piekę 40 – 50 minut – czas pieczenia zależy od piekarnika. SMACZNEGO!
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Sernik z mango, nerkowców i tofu
Edyta,
2017-04-23
2 min czytania
Koktajl z truskawek i mango
Edyta,
2020-06-15
1 min czytania
Rozgrzewająca owsianka ze śliwką i gruszką
Edyta,
2017-09-21
2 min czytania
6 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Zrobiłam. Pozmieniałam trochę. Wyszło bardzo dobre, zjadłam sama całe, nie podzieliłam się z nikim :)
Cieszę się:) To ciasto dobrze przyjmuje zmiany więc i u mnie doczekało się już kilku przeróbek:)
A co to za proszek jest: "1 łyżeczka proszku bezglutenowego"? Czyżby tzw. do pieczenia?
Jest to proszek do pieczenia bez glutenu. Można też dodać zwykły.
Czy jest coś czym można zastąpić gorzką czekoladę i kakao ? mam straszną ochotę na takie ciasto już od jakiegoś czasu, ale karmie piersią a synek ma uczulenie :( słyszałam ze carob może zastąpić tylko wtedy jakie proporcje ?
Witaj. Możesz zastąpić je karobem (tak jak piszesz).Dałabym 3 łyżki. Pozdrawiam serdecznie.