Czas

  • 20 min + pieczenie 20 min.

Kolejna wersja pysznych, zdrowych ciasteczek, które są wynikiem połączenia ciecierzycy i jaglanki pozostałej ze śniadania. W mojej głowie wciąż powstają nowe, słodkie receptury, ponieważ dzieci ciągle wysoko stawiają poprzeczkę jeśli chodzi o zdrowe słodycze. Mam wrażenie, że im częściej coś nowego tworzę, tym więcej mam pomysłów. Mam nadzieję, że każdy PRZY ZIELONYM STOLE znajdzie coś dla siebie.

Mamy szerokie spektrum wyboru – możemy sięgać po pączki, herbatniki i ciastka z białej mąki… i iść tam gdzie nas zaprowadzą. Wszystko zależy od tego gdzie jesteśmy i czego potrzebujemy. Nic nie jest ostateczne, a zmiana zawsze jest w zasięgu naszej ręki. Możemy też małymi krokami zapraszać zdrowie i dobre nawyki do naszych stołów, powoli, niczego nie pospieszając, słuchając tego co mówi nasze ciało, obserwując siebie z uwagą…

Składniki - ciasto

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 400g ugotowanej cieciorki (albo cieciorki ze słoika)
  • 150g suszonych śliwek dobrej jakości
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • 50 ml syropu klonowego lub innego ulubionego słodu
  • szczypta soli

Składniki - polewa

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Do posypania

  • niełuskany sezam
  • płatki kokosowe

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na ciasteczka przekładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na bardzo gęstą masę.
  3. Formuję małe ciasteczka i układam na blaszce. Piekę je 20 minut.
  4. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym i polewam nią ciasteczka. Posypuję je obficie niełuskanym sezamem i ozdabiam płatkami kokosowymi.