Czas
- 40 min + pieczenie 50 min.
W naszym domu wszyscy lubimy ciasta – najlepiej takie, które można zmiksować w 5 minut, wstawić do piekarnika i czekać (najlepiej czytając dobrą książkę) na wspaniały efekt.
To proste, aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem płatków jaglanych jest przepełnione składnikami odżywczymi – posłodzone daktylami i bananem stanowi doskonałą przekąskę, albo solidne drugie śniadanie.
Nie jest to receptura dla tych, którzy lubią delikatne i klasyczne wypieki, ale nie chcę nikogo zniechęcać. Zawsze warto próbować nowych smaków, konsystencji i odkrywać nieznane połączenia produktów. W tym przypadku, kokosowo-marchewkowa słodycz ciasta spotyka się z cytrusową świeżością kremu. Dla mnie – połączenie bardzo udane.

Składniki - ciasto
- 1/2 kg marchewki – obranej i zmiksowanej
- 3/4 szklanki daktyli
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 2 banany
- 3/4 szklanki płatków jaglanych
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka proszku bezglutenowego
- szczypta soli
Składniki - krem
- 200g nerkowców namoczonych na minimum godzinę w cieplej wodzie
- sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju kokosowego – rozpuszczonego
- 1 łyżka ulubionego słodu
- szczypta soli
Do ozdobienia
- ulubione owoce
- ulubione orzechy
Sposób przygotowania
- Okrągłą tortownicę średniej wielkości smaruję olejem kokosowym. Rozgrzewam piekarnik do 180C.
- Daktyle namaczam na pół godziny w lekko ciepłym mleku roślinnym.
- Zmiksowaną marchewkę przekładam do miski. Blenduję daktyle z mlekiem, banany, olej i sok z cytryny. Po zmiksowaniu dodaję do marchewki. Dodaję resztę składników, mieszam dokładnie i przekładam do tortownicy.
- Piekę przez 50 minut (albo du suchego patyczka).
- Po upieczeniu ciasto studzę.
- Wszystkie składniki na krem przekładam do kielicha maszyny miksującej. Blenduję co chwilę mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Ciasto przyozdabiam kremem i ulubionymi owocami i orzechami.


Edyta
Powiązane artykuły
Cynamonowe śliwki pod kruszonką
10 pomysłów na więcej warzyw na Twoim talerzu
Krakersy zmieniające życie
Potrawka z fasoli jaś i sezonowych warzyw
Szarlotka (wersja 2)
Brownie orzechowe
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Mam pytanie odnosnie marchewki. W przepisie piszesz o zmiksowanej marchewce ? masz na mysli wczesniejn ugotowaną ? czy surowa ?
Witaj. Marchewka surowa i zmiksowana. Pozdrawiam serdecznie ☺
Dziekuje za odpowiedz i zabieram sie za pieczenie. Ciasto wyglada naprawde zachecajaco :)