Czas

  • 40 min + pieczenie 50 min.

W naszym domu wszyscy lubimy ciasta – najlepiej takie, które można zmiksować w 5 minut, wstawić do piekarnika i czekać (najlepiej czytając dobrą książkę) na wspaniały efekt.
To proste, aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem płatków jaglanych jest przepełnione składnikami odżywczymi – posłodzone daktylami i bananem stanowi doskonałą przekąskę, albo solidne drugie śniadanie.

Nie jest to receptura dla tych, którzy lubią delikatne i klasyczne wypieki, ale nie chcę nikogo zniechęcać. Zawsze warto próbować nowych smaków, konsystencji i odkrywać nieznane połączenia produktów. W tym przypadku, kokosowo-marchewkowa słodycz ciasta spotyka się z cytrusową świeżością kremu. Dla mnie – połączenie bardzo udane.

Składniki - ciasto

  • 1/2 kg marchewki – obranej i zmiksowanej
  • 3/4 szklanki daktyli
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 banany
  • 3/4 szklanki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka proszku bezglutenowego
  • szczypta soli

Składniki - krem

  • 200g nerkowców namoczonych na minimum godzinę w cieplej wodzie
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego – rozpuszczonego
  • 1 łyżka ulubionego słodu
  • szczypta soli

Do ozdobienia

  • ulubione owoce
  • ulubione orzechy

Sposób przygotowania

  1. Okrągłą tortownicę średniej wielkości smaruję olejem kokosowym. Rozgrzewam piekarnik do 180C.
  2. Daktyle namaczam na pół godziny w lekko ciepłym mleku roślinnym.
  3. Zmiksowaną marchewkę przekładam do miski. Blenduję daktyle z mlekiem, banany, olej i sok z cytryny. Po zmiksowaniu dodaję do marchewki. Dodaję resztę składników, mieszam dokładnie i przekładam do tortownicy.
  4. Piekę przez 50 minut (albo du suchego patyczka).
  5. Po upieczeniu ciasto studzę.
  6. Wszystkie składniki na krem przekładam do kielicha maszyny miksującej. Blenduję co chwilę mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  7. Ciasto przyozdabiam kremem i ulubionymi owocami i orzechami.