Czas
- 30 min + pieczenie 40 min.
Marchewka kojarzy nam się z sokiem i z zupą, bo w każdej mojej zupie nie może jej zabraknąć. Pokaże ją dzisiaj w całkiem nowej roli. Jest głównym składnikiem pysznego warzywnego krakersa.
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju płaskie chlebki, a ten jest wyjątkowy, przynajmniej dla mnie. Ma lekko słodki smak, który doskonale harmonizuje się z pastami warzywnymi i kiszonym ogórkiem.
Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na „pieczywo” tego rodzaju, tutaj jest moja słodka wersja krakersa zmieniającego życie, oraz jego wersja podstawowa. Krakers warzywny jest bardzo prosty, możecie upiec go z samej marchewki i pominąć batata , a zamiast selera naciowego dodać inne soczyste warzywo. Ciekawa jestem czy będzie Wam smakował tak bardzo jak naszej rodzinie?

Uwaga
- możecie użyć samej marchewki lub marchewki i batatów, wtedy krakers będzie słodszy
Składniki
- 100g batatów obranych i pokrojonych w plastry
- 400g marchewki obranej i pokrojonej w plastry
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plastry
- 1 duży ząbek czosnku
- 100g siemienia lnianego
- 100g sezamu niełuskanego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- czarnuszka do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki miksuję i odstawiam na pół godziny.
- Dużą blachę, tą z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i smaruję delikatnie oliwą (nie pomijajcie smarowania, bo dzięki oliwie krakers łatwo odklei się od papieru) rozkładam na niej ciasto. Rękami formuję cienki krakers (zajmuje prawie całą blachę) i posypuję czarnuszką (można posypać swoimi ulubionymi ziołami).
- Piekę w 180C przez 40 minut, albo do zbrązowienia. Chlebek najlepiej smakuje jak jest dobrze przypieczony. Po upieczeniu kroję na kwadraty.
- Jeśli po 40 minutach krakers nie będzie chrupiący to warto przekręcić go na drugą stronę i jeszcze chwilkę podpiec.
Edyta
Powiązane artykuły
Trufle pełne mocy z nerkowców i karobu
Ciastka owsiane
Pudding z chia – kokos i truskawka z wanilią
Ciastka i śliwka w czekoladzie
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Wygląda pysznie, mniam…..:)
I tak smakuje. Zachęcam do zrobienia i pozdrawiam.
Koniecznie wypróbuję :)