Czas

  • 30 min + chłodzenie przez całą noc.

Pierwsze od dawna ciasto bez cudnego smaku czekolady. Pachnące latem, świeżością, mango i kokosem. Zapytałam Was kiedyś na jakie ciasta macie ochotę i jakich receptur potrzebujecie. Ciasto z mango pojawiło się na liście życzeń i oto jest! Specjalnie dla Ani.

To moje pierwsze i bardzo udane podejście do ciast tego typu…no w zasadzie drugie, ale tamto wcześniejsze się nie liczy. Na pewno też nie ostatnie, bo efekt zachęcił mnie do tego, aby na tym polu poszukać jeszcze nowych połączeń smaków.

I znowu wyszło raw, bez pieczenia – zdrowo, fajnie. Jeśli macie ochotę je przygotować, do czego bardzo zachęcam to zróbcie je wieczorem, aby przez noc mogło stężeć w lodówce. Ja jak zwykle wsadziłam je na godzinę do zamrażalnika, a dopiero potem do lodówki.

Spód jest bardzo uniwersalny i spokojnie można zrobić z niego pyszne, zdrowe kulki, albo batony. Zachęcam, aby zaglądnąć do ostatniego wpisu – podwajając ilość składników uzyskamy batony podobne wyglądem (ale nie smakiem) do tych podlinkowanych.

Uwaga

  • w masie na spód zamiast orzechów włoskich można dodać migdałów
  • do masy można dodać 2 łyżeczki agaru wtedy ciasto będzie bardziej związane, ja jednak uznałam to za zbędne – masa dobrze schłodzona doskonale się kroiła
  • bardzo ważny jest dodatek owocu granatu lub jakichś innych kwaskowatych owoców na wierzch ciasta – smaki dobrze się przenikają
  • do zrobienia ciasta przyda się okrągła tortownica średniej wielkości

Składniki - spód

  • 150g daktyli
  • 50g pestek słonecznika
  • 100g orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Składniki - masa

  • 2 mango
  • 300g tofu
  • 200g nerkowców namoczonych przez kilka godzin (5-6) – albo na całą noc jeśli macie blender o słabszej mocy
  • 400ml mleka kokosowego
  • sok z całej limonki
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego

Do posypania

  • cały granat

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na  spód wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję je na niezbyt gładką masę.
  2. Wyklejam nią boki oraz spód tortownicy, którą wcześniej delikatnie smaruję olejem kokosowym. Tortownicę wstawiam na pół godziny do lodówki.
  3. Wszystkie składniki na masę blenduję na bardzo gładko. Przelewam na spód i wkładam na noc do lodówki. Rano posypuję obficie granatem.