Czas
- 30 min + chłodzenie przez całą noc.
Pierwsze od dawna ciasto bez cudnego smaku czekolady. Pachnące latem, świeżością, mango i kokosem. Zapytałam Was kiedyś na jakie ciasta macie ochotę i jakich receptur potrzebujecie. Ciasto z mango pojawiło się na liście życzeń i oto jest! Specjalnie dla Ani.
To moje pierwsze i bardzo udane podejście do ciast tego typu…no w zasadzie drugie, ale tamto wcześniejsze się nie liczy. Na pewno też nie ostatnie, bo efekt zachęcił mnie do tego, aby na tym polu poszukać jeszcze nowych połączeń smaków.

I znowu wyszło raw, bez pieczenia – zdrowo, fajnie. Jeśli macie ochotę je przygotować, do czego bardzo zachęcam to zróbcie je wieczorem, aby przez noc mogło stężeć w lodówce. Ja jak zwykle wsadziłam je na godzinę do zamrażalnika, a dopiero potem do lodówki.
Spód jest bardzo uniwersalny i spokojnie można zrobić z niego pyszne, zdrowe kulki, albo batony. Zachęcam, aby zaglądnąć do ostatniego wpisu – podwajając ilość składników uzyskamy batony podobne wyglądem (ale nie smakiem) do tych podlinkowanych.
Uwaga
- w masie na spód zamiast orzechów włoskich można dodać migdałów
- do masy można dodać 2 łyżeczki agaru wtedy ciasto będzie bardziej związane, ja jednak uznałam to za zbędne – masa dobrze schłodzona doskonale się kroiła
- bardzo ważny jest dodatek owocu granatu lub jakichś innych kwaskowatych owoców na wierzch ciasta – smaki dobrze się przenikają
- do zrobienia ciasta przyda się okrągła tortownica średniej wielkości
Składniki - spód
- 150g daktyli
- 50g pestek słonecznika
- 100g orzechów włoskich
- 2-3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki - masa
- 2 mango
- 300g tofu
- 200g nerkowców namoczonych przez kilka godzin (5-6) – albo na całą noc jeśli macie blender o słabszej mocy
- 400ml mleka kokosowego
- sok z całej limonki
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
Do posypania
- cały granat
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na spód wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję je na niezbyt gładką masę.
- Wyklejam nią boki oraz spód tortownicy, którą wcześniej delikatnie smaruję olejem kokosowym. Tortownicę wstawiam na pół godziny do lodówki.
- Wszystkie składniki na masę blenduję na bardzo gładko. Przelewam na spód i wkładam na noc do lodówki. Rano posypuję obficie granatem.
Edyta
Powiązane artykuły
Ciasteczka mocno orzechowe
Gotowane batony z płatków owsianych
Papryka i cebula – przepis Gordona Ramsay’a
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
skusiłabym się nawet na 2 kawałki ;-)
Dobry był dobry☺
Rewelacja! :) Uwielbiamy takie desery!
To zapraszam do zaglądnia na stronę. Co chwilę pojawia się tu jakiś ciekawy deser.