Czas
- 10 min + pieczenie 40 min.
Historia tego gryczanego krakersa rozpoczyna się w księgarni, a kończy na naszym stole…
Przepis zobaczyłam w książce ” Wegańskie pyszności” i ponieważ jestem wielką fanką różnego rodzaju krakersów od razu postanowiłam go wypróbować.
Jeśli macie ochotę upiec jakiś inny płaski chlebek to przejrzyjcie te przepisy: krakers warzywny, krakers zmieniający życie – wersja podstawowa, krakers zmieniający życie – moja słodka wersja, chlebek jaglany. Tutaj znajdziecie kilka informacji o tym, dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszego codziennego menu.
Składniki
- 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej przepłukanej na sicie (ma być surowa)
- 2/3 szklanki nasion słonecznika
- 1 szklanka startych warzyw lub miąższu warzywnego z wyciskarki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 średnia czerwona lub zielona papryka wydrążona
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki soku warzywnego lub wody (ja dałam wodę)
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewam do 180C.
- Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na gładką masę.
- Wykładam blachę z piekarnika papierem do pieczenia, lekko natłuszczam i równomiernie (to ważne) rozkładam masę.
- Piekę 30 lub 40 minut. Jeśli podpieczecie krakers chwilkę dłużej będzie rumiany i chrupiący. Buon apetito!
Edyta
Powiązane artykuły
Papryka i cebula – przepis Gordona Ramsay’a
Baton raw z żurawiny, pekanów i kardamonu
Tarteletki z musem z masła orzechowego
10 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
patrzę na zdjęcia, czytam przepis i boję się, że jak zrobię, to będę miała kolejny nałóg…krakersy gryczne ;-)…Twój Zielony stół jest super :-)
Wypróbuj koniecznie. To zdrowy nałóg? I zapraszam w odwiedziny jak najczęściej. Pozdrawiam serdecznie
A ja mam taki problem, że przykleiły się do papieru do pieczenia… dlaczego?
Czy natłuściłaś papier? Czasem papier nie jest zbyt dobrej jakości. Może też być tak że ciasto było wilgotne i wtedy potrzebuje chwili dłużej w piekarniku. Pozdrawiam serdecznie ?
Mam małą fantazję kuchenna i proszę o podpowiedź : jakie warzywa zetrzeć? Jakiś Ogórek zielony i marchewka będzie w porządku?
Może być marchew,batat,seler naciowy (jeśli lubisz), cukinia (trzeba ją odsączyć z nadmiaru soku na sicie). Ciekawy w smaku wychodzi krakers z dodatkiem pieczonego buraka?
Może być marchew,batat,seler naciowy (jeśli lubisz), cukinia (trzeba ją odsączyć z nadmiaru soku na sicie). Ciekawy w smaku wychodzi krakers z dodatkiem pieczonego buraka?
Dziekuje za rady. Bede probowac piec :)
A czy mozna uzyc kaszy jaglanej zamiast gryczanej?
Sylwia niestety nie mogę Ci odpowiedzieć na to pytanie bo nie robiłam jeszcze krakersa tym sposobem z jaglanki. Jeśli chcesz przepis na pyszny krakers z kaszy jaglanej to pisz w wyszukiwarce na stronie kasza jaglana i tam znajdziesz recepturę na wspaniały lawasz jaglany.