Czas

  • 10 min + pieczenie 40 min.

Historia tego gryczanego krakersa rozpoczyna się w księgarni, a kończy na naszym stole…
Przepis zobaczyłam w książce ” Wegańskie pyszności” i ponieważ jestem wielką fanką różnego rodzaju krakersów od razu postanowiłam go wypróbować.

Jeśli macie ochotę upiec jakiś inny płaski chlebek to przejrzyjcie te przepisy: krakers warzywny, krakers zmieniający życie – wersja podstawowa, krakers zmieniający życie – moja słodka wersja, chlebek jaglany. Tutaj znajdziecie kilka informacji o tym, dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszego codziennego menu.

Składniki

  • 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej przepłukanej na sicie (ma być surowa)
  • 2/3 szklanki nasion słonecznika
  • 1 szklanka startych warzyw lub miąższu warzywnego z wyciskarki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 średnia czerwona lub zielona papryka wydrążona
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki soku warzywnego lub wody (ja dałam wodę)

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzewam do 180C.
  2. Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na gładką masę.
  3. Wykładam blachę z piekarnika papierem do pieczenia, lekko natłuszczam i równomiernie (to ważne) rozkładam masę.
  4. Piekę 30 lub 40 minut. Jeśli podpieczecie krakers chwilkę dłużej będzie rumiany i chrupiący. Buon apetito!