Czas

  • 10 min + pieczenie 40 min.

Kwiecień plecień… raz zimno, raz ciepło… dlatego namawiam Was, abyście nie rezygnowali jeszcze z rozgrzewających dań jednogarnkowych i ciepłych zup. Na blogu znajdziecie ich kilka: warzywna z cieciorkąpyszna z pieczonych buraków i fasolki mung, i z soczewicy i pieczarek.

Cieszę się, że jesteśmy już po pierwszych zbiorach pokrzywy, takiej malutkiej, a pełnej zdrowia. Zjedliśmy ją w sałatce, a z reszty wycisnęłam sok. Mamy też już za sobą próbowanie mniszka lekarskiego, nawet dzieciom smak bardzo odpowiadał. Już w przyszłym tygodniu pojawi się przepis w którym użyjemy liści i korzeni tej cudownej rośliny. Apteka Pana Boga jest bardzo bogata i w tym roku często będę Wam o niej opowiadać.

Zauważyłam ostatnio, że na blogu pojawia się dużo przepisów na zdrowe słodkości. Wiem, że niektórym z Was nie bardzo to się podoba…Obiecuję, że już wkrótce się poprawię i znajdziecie tu kilka innych propozycji.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne brownie z cukinią. Dostałam go od mojej kochanej przyjaciółki Kaszy (dziękuję!).

Jeśli lubicie czekoladowe łakocie (tak jak ja) to koniecznie musicie znaleźć chwilę, aby przygotować to ciasto. Pyszne, pyszne, pyszne, łatwe w przygotowaniu i bez glutenu. Same zalety, więc do dzieła:)

Uwaga

  • blaszka o wymiarach:20×26 cm
  • zamiast oleju kokosowego możecie użyć oliwy z oliwek
  • ciasto możecie posłodzić syropem klonowym lub cukrem palmowym. Jeśli słodzicie syropem to dodajcie 1/3 szklanki mniej mleka roślinnego
  • ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez noc w lodówce
  • zamiast mąk bezglutenowych możecie użyć mąki orkiszowej z pełnego przemiału drobno mielonej
  • można dodać ulubione orzechy

Składniki

  • 200 g cukinii – umytej, obranej i zmiksowanej, lub startej na małych oczkach tarki
  • 2 banany rozgniecione widelcem
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki ksylitolu, lub więcej jeśli lubicie słodkie ciasta
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku bezglutenowego

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C.
  2. Cukinię miksuję, lub ścieram na tarce. W jednej misce mieszam suche składniki, a w drugiej mokre. Przesypuję suche do mokrych, mieszam szybko do połączenia składników i dodaję cukinię. Mieszam jeszcze raz.
  3. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 – 40 minut.