Czas
- 10 min + pieczenie 40 min.
Kwiecień plecień… raz zimno, raz ciepło… dlatego namawiam Was, abyście nie rezygnowali jeszcze z rozgrzewających dań jednogarnkowych i ciepłych zup. Na blogu znajdziecie ich kilka: warzywna z cieciorką, pyszna z pieczonych buraków i fasolki mung, i z soczewicy i pieczarek.
Cieszę się, że jesteśmy już po pierwszych zbiorach pokrzywy, takiej malutkiej, a pełnej zdrowia. Zjedliśmy ją w sałatce, a z reszty wycisnęłam sok. Mamy też już za sobą próbowanie mniszka lekarskiego, nawet dzieciom smak bardzo odpowiadał. Już w przyszłym tygodniu pojawi się przepis w którym użyjemy liści i korzeni tej cudownej rośliny. Apteka Pana Boga jest bardzo bogata i w tym roku często będę Wam o niej opowiadać.
Zauważyłam ostatnio, że na blogu pojawia się dużo przepisów na zdrowe słodkości. Wiem, że niektórym z Was nie bardzo to się podoba…Obiecuję, że już wkrótce się poprawię i znajdziecie tu kilka innych propozycji.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne brownie z cukinią. Dostałam go od mojej kochanej przyjaciółki Kaszy (dziękuję!).
Jeśli lubicie czekoladowe łakocie (tak jak ja) to koniecznie musicie znaleźć chwilę, aby przygotować to ciasto. Pyszne, pyszne, pyszne, łatwe w przygotowaniu i bez glutenu. Same zalety, więc do dzieła:)
Uwaga
- blaszka o wymiarach:20×26 cm
- zamiast oleju kokosowego możecie użyć oliwy z oliwek
- ciasto możecie posłodzić syropem klonowym lub cukrem palmowym. Jeśli słodzicie syropem to dodajcie 1/3 szklanki mniej mleka roślinnego
- ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez noc w lodówce
- zamiast mąk bezglutenowych możecie użyć mąki orkiszowej z pełnego przemiału drobno mielonej
- można dodać ulubione orzechy
Składniki
- 200 g cukinii – umytej, obranej i zmiksowanej, lub startej na małych oczkach tarki
- 2 banany rozgniecione widelcem
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 3/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki ksylitolu, lub więcej jeśli lubicie słodkie ciasta
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli himalajskiej
- 2 płaskie łyżeczki proszku bezglutenowego
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 180C.
- Cukinię miksuję, lub ścieram na tarce. W jednej misce mieszam suche składniki, a w drugiej mokre. Przesypuję suche do mokrych, mieszam szybko do połączenia składników i dodaję cukinię. Mieszam jeszcze raz.
- Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 – 40 minut.
Edyta
Powiązane artykuły
Zupa ziemniaczana z komosą ryżową i czerwoną soczewicą
Szarlotka z pieczonymi śliwkami
11 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Wygląda pysznie:)
Jakie to wszystko proste!
3/4 szklanki kakao? suchego? całkiem sporo…
Czym można zastąpić mąkę kukurydzianą? Mam nietolerancje.
Witaj. Możesz ją zastąpić mąką ryżową albo gryczaną. Pozdrawiam serdecznie.
Witaj. Możesz ją zastąpić mąką ryżową albo gryczaną. Pozdrawiam serdecznie.
Nie odciskać wody ze startej/zmiksowanej cukinii?
Wody nie odciskam.
Wody nie odciskam.
Czego można dodać zamiast banana?
Asiu – u mnie te banany pełnią podwójną funkcję – dosładzają i zastępują jajko. Myślę, że możesz dać 10 daktyli namoczonych w małei ilości wody i zmiksowanych na pastę oraz 1 jajko. Pozdrawiam ciepło.