Czas

  • 30 min.

Od kilku dni gotuję tą samą zupę. Jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo prosta do przygotowania…dosłownie robi się sama. Wystarczy tylko posiekać składniki, wrzucić wszystko do garnka, podłączyć gaz, aby za pół godziny cieszyć się smakiem aromatycznego, pysznego posiłku.

Trzy sezonowe składniki: cukinia, dynia i cebula tworzą jak dla mnie cudowną harmonię smaku – pozostaje kwestia dodatków – ja zawsze posypuję tą zupę dużą garścią natki pietruszki i szczypiorku. Jeśli nie dodawaliście jeszcze szczypiorku do zupy to spróbujcie koniecznie – to połączenie może Was pozytywnie zaskoczyć.

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie obrane i pokrojone w półplasterki
  • 1/2 średniej wielkości dyni hokkaido, albo innej dyni o zwartym miąższu pokrojonej w kostkę (Hokkaido kroimy ze skórką)
  • 1 duża cebula (albo dwie) pokrojona w kostkę
  • 2 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego dobrej jakości
  • 2 łyżki masła klarowanego, albo oleju kokosowego
  • 1 cm świeżego imbiru posiekanego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • kurkuma, sól himalajska, słodka papryka, i odrobina papryki wędzonej (jeśli lubisz jej smak)
  • do przybrania: natka pietruszki, szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzewam tłuszcz i podsmażam delikatnie wszystkie warzywa, dodaję przyprawy: imbir, kolendrę, łyżeczkę kurkumy i łyżeczkę słodkiej papryki, możecie dodać też czerwonej czubrycy jeśli lubicie.
  2. Dodaję przecier i zalewam wodą – taką ilością, aby była ona ponad warzywami na 2 cm.
    Gotuję wszystko do miękkości, jeszcze raz doprawiam do smaku, ewentualnie dolewam wody – wszystko zależy od tego jakiej gęstości zupę lubicie. Odlewam z zupy 1 szklankę i miksuję – wlewam ją do zupy.
  3. Solę do smaku.
  4. Podaję bardzo obficie posypaną natką pietruszki i szczypiorkiem.