Czas
- 30 min.
Od kilku dni gotuję tą samą zupę. Jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo prosta do przygotowania…dosłownie robi się sama. Wystarczy tylko posiekać składniki, wrzucić wszystko do garnka, podłączyć gaz, aby za pół godziny cieszyć się smakiem aromatycznego, pysznego posiłku.
Trzy sezonowe składniki: cukinia, dynia i cebula tworzą jak dla mnie cudowną harmonię smaku – pozostaje kwestia dodatków – ja zawsze posypuję tą zupę dużą garścią natki pietruszki i szczypiorku. Jeśli nie dodawaliście jeszcze szczypiorku do zupy to spróbujcie koniecznie – to połączenie może Was pozytywnie zaskoczyć.
Składniki
- 2 średniej wielkości cukinie obrane i pokrojone w półplasterki
- 1/2 średniej wielkości dyni hokkaido, albo innej dyni o zwartym miąższu pokrojonej w kostkę (Hokkaido kroimy ze skórką)
- 1 duża cebula (albo dwie) pokrojona w kostkę
- 2 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego dobrej jakości
- 2 łyżki masła klarowanego, albo oleju kokosowego
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżeczka kolendry
- kurkuma, sól himalajska, słodka papryka, i odrobina papryki wędzonej (jeśli lubisz jej smak)
- do przybrania: natka pietruszki, szczypiorek
Sposób przygotowania
- W garnku rozgrzewam tłuszcz i podsmażam delikatnie wszystkie warzywa, dodaję przyprawy: imbir, kolendrę, łyżeczkę kurkumy i łyżeczkę słodkiej papryki, możecie dodać też czerwonej czubrycy jeśli lubicie.
- Dodaję przecier i zalewam wodą – taką ilością, aby była ona ponad warzywami na 2 cm.
Gotuję wszystko do miękkości, jeszcze raz doprawiam do smaku, ewentualnie dolewam wody – wszystko zależy od tego jakiej gęstości zupę lubicie. Odlewam z zupy 1 szklankę i miksuję – wlewam ją do zupy. - Solę do smaku.
- Podaję bardzo obficie posypaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Edyta
Powiązane artykuły
3 sposoby na budyń z kaszy jaglanej
5 pomysłów na szparagi
Kisiel truskawkowy z kuzu
7 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
U mnie dynia w pomidorach nie przejdzie,,, cukinia tak. czym można by zastąpic przecier pomidorowy? Ada
Ada dodaj czerwoną soczewicy jeśli lubisz.
Ada dodaj czerwoną soczewicy jeśli lubisz.
Mam kolejne pytanie początkującej – 1/2 średniej wielkości dyni Hokkaido – ile to mniej więcej będzie wagowo ?
Monika
Pysilia moja średnia Hokkaido waży 1kg. Pozdrawiam serdecznie ?
Pysilia moja średnia Hokkaido waży 1kg. Pozdrawiam serdecznie ?
Przepyszna, moja ulubiona zupa jesienią i zimą.