Czas

  • 30 min.

Kiedy słońce pięknie świeci, to nie chce mi się zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Przygotowuję wtedy prosty sos – bazę, do którego można na drugi dzień dodać inne warzywa (upieczone, albo grillowane). Używam świeżych pomidorów, aromatycznego czosnku oraz cukinii i cebulki. Smak warto podkręcić listkami bazylii. Możecie zrobić podwójną porcję i zamknąć go w słoiku. U mnie dzisiaj z makaronem z brązowego ryżu.

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 mała cukinia
  • 3 duże pomidory
  • garść listków bazylii
  • olej kokosowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Najpierw sparzam pomidory. Skórkę nacinam i zalewam je wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie zdejmuje skórę i pomidory kroję w kostkę.
  2. Czosnek kroję w plasterki, a cebulkę w drobną kostkę. Przesmażam na oleju kokosowym.
  3. Cukinię obieram ze skórki (można jej nie obierać, tylko bardzo dobrze umyć) i kroję w drobną kostkę. Dodaję do czosnku i cebulki. Smażę 2 minuty i dodaję pomidory i pół szklanki wody.
  4. Warzywa duszę, aż będą miękkie. Na koniec solę, dodaję odrobinę pieprzu oraz garść listków bazylii.
  5. Podaję z makaronem z brązowego ryżu lub z brązowym ryżem. Na koniec dekoruję czarnym sezamem lub czarnuszką.