Czas
- 30 min.
Kiedy słońce pięknie świeci, to nie chce mi się zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Przygotowuję wtedy prosty sos – bazę, do którego można na drugi dzień dodać inne warzywa (upieczone, albo grillowane). Używam świeżych pomidorów, aromatycznego czosnku oraz cukinii i cebulki. Smak warto podkręcić listkami bazylii. Możecie zrobić podwójną porcję i zamknąć go w słoiku. U mnie dzisiaj z makaronem z brązowego ryżu.

Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 mała cukinia
- 3 duże pomidory
- garść listków bazylii
- olej kokosowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Najpierw sparzam pomidory. Skórkę nacinam i zalewam je wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie zdejmuje skórę i pomidory kroję w kostkę.
- Czosnek kroję w plasterki, a cebulkę w drobną kostkę. Przesmażam na oleju kokosowym.
- Cukinię obieram ze skórki (można jej nie obierać, tylko bardzo dobrze umyć) i kroję w drobną kostkę. Dodaję do czosnku i cebulki. Smażę 2 minuty i dodaję pomidory i pół szklanki wody.
- Warzywa duszę, aż będą miękkie. Na koniec solę, dodaję odrobinę pieprzu oraz garść listków bazylii.
- Podaję z makaronem z brązowego ryżu lub z brązowym ryżem. Na koniec dekoruję czarnym sezamem lub czarnuszką.
Powiązane artykuły
Leczo i zielona zupa – pomysł na prosty obiad
Edyta,
2016-07-17
2 min czytania
Zielony poniedziałek – koktajl z truskawek i bazylii
Edyta,
2017-07-03
2 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.