Czas
- 10 min.
Wiem, że jest zimno i biało…wiem że to nie czas dla niektórych na zielone koktajle. Ale jeśli możesz, lubisz i chcesz to ten przepis jest specjalnie dla Ciebie.
Dla mnie nie ma lepszego posiłku po treningu jak zielony koktajl.
Znajdziesz tu pyszne, aromatyczne mango (na razie nigdzie nie udało mi się kupić lepszego niż w Biedronce), które jest bogactwem błonnika, fosforu, potasu, wapnia, magnezu oraz witaminy A i C.
Mamy tu też eko banana – czyli błonnik, potas, kwas foliowy, witamina B6 – tego potasu jest w bananie naprawdę dużo – 422 miligramy w jednym tylko bananie.
Jest też eko cytryna czyli magnez, sód, żelazo, beta-karoten , witaminy z grupy B i E.
Do miksowania Tosia dołożyła też swój ulubiony tajny składnik, czyli jarmuż – witaminowo-minerałową bombę, którą w koktajlu wypije każde moje dziecko. Jest bogaty w witaminy A i C, a także w witaminę K. Zawiera jeszcze błonnik, potas, magnez, miedź, witaminę B6, oraz niewielkie ilości kwasów tłuszczowych omega 3.
Według lekarza i dietetyka dr Joela Fuhrmana jarmuż jest najzdrowszym zielonolistnym warzywem i warto jadać go często.
Dodałam też awokado i siemię lniane czyli zdrowe tłuszcze. Zawsze warto, aby znalazły się w koktajlu, ponieważ witaminy A, D, E i K tylko w łuszczach właśnie są rozpuszczalne.
Chciałabym jeszcze na koniec polecić Wam kilka moich ulubionych książek dr Joela Fuhrmana jeśli jeszcze nie czytaliście. Warto sięgnąć po: ” Jeść by żyć zdrowo”, „Superodporność – jak czerpać zdrowie z każdego posiłku”, „Zdrowe dzieciaki. Jak odżywiać dzieci, aby były odporne na choroby”.
Uwaga
- opcjonalnie można dodać też do koktajlu kilka daktyli
Składniki
- 1-2 owoce mango
- 2 banany
- 1 awokado
- 1/2 lub 3/4 szklanki jarmużu
- 1/2 sok z cytryny, albo z całej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- woda – tyle ile chcecie – wszystko zależy od tego jakiej gęstości koktajl chcecie przygotować
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na koktajl wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na gładki koktajl.
Edyta
Powiązane artykuły
Krakers z kaszy gryczanej niepalonej
Potrawka z fasoli jaś i sezonowych warzyw
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Zielone koktajle uwielbiam, moja rodzina też się przekonała, gdy słyszą odgłos blendera lub wyciskarki ustawiają się w kolejce :)
PS. za mango jakoś nie przepadam, pozdrawiam Edytko
Moje dzieci też uwielbiają. Zielone miksowanie to ogromna frajda.
Uwielbiamy zielone koktajle :) Zabieramy blender nawet na wyjazdy :)
My też?