Czas

  • 10 min.

Wiem, że jest zimno i biało…wiem że to nie czas dla niektórych na zielone koktajle. Ale jeśli możesz, lubisz i chcesz to ten przepis jest specjalnie dla Ciebie.

Dla mnie nie ma lepszego posiłku po treningu jak zielony koktajl.

Znajdziesz tu pyszne, aromatyczne mango (na razie nigdzie nie udało mi się kupić lepszego niż w Biedronce), które jest bogactwem błonnika, fosforu, potasu, wapnia, magnezu oraz witaminy A i C.

Mamy tu też eko banana – czyli błonnik, potas, kwas foliowy, witamina B6 – tego potasu jest w bananie naprawdę dużo – 422 miligramy w jednym tylko bananie.

Jest też eko cytryna czyli magnez, sód, żelazo, beta-karoten , witaminy z grupy B i E.

Do miksowania Tosia dołożyła też swój ulubiony tajny składnik, czyli jarmuż – witaminowo-minerałową bombę, którą w koktajlu wypije każde moje dziecko. Jest bogaty w witaminy A i C, a także w witaminę K. Zawiera jeszcze błonnik, potas, magnez, miedź, witaminę B6, oraz niewielkie ilości kwasów tłuszczowych omega 3.

Według lekarza i dietetyka dr Joela Fuhrmana jarmuż jest najzdrowszym zielonolistnym warzywem i warto jadać go często.

Dodałam też awokado i siemię lniane czyli zdrowe tłuszcze. Zawsze warto, aby znalazły się w koktajlu, ponieważ witaminy A, D, E i K tylko w łuszczach właśnie są rozpuszczalne.

Chciałabym jeszcze na koniec polecić Wam kilka moich ulubionych książek dr Joela Fuhrmana jeśli jeszcze nie czytaliście. Warto sięgnąć po: ” Jeść by żyć zdrowo”, „Superodporność – jak czerpać zdrowie z każdego posiłku”, „Zdrowe dzieciaki. Jak odżywiać dzieci, aby były odporne na choroby”.

Uwaga

  • opcjonalnie można dodać też do koktajlu kilka daktyli

Składniki

  • 1-2 owoce mango
  • 2 banany
  • 1 awokado
  • 1/2 lub 3/4 szklanki jarmużu
  • 1/2 sok z cytryny, albo z całej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • woda – tyle ile chcecie – wszystko zależy od tego jakiej gęstości koktajl chcecie przygotować

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na koktajl wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na gładki koktajl.