Czas

  • 30 min.

Prosta i szybka sałatka z glonów wakame. Zjadając te brązowe wodorosty dostarczamy do naszego organizmu fukoksantynę, która przyczynia się do utraty wagi. Jeśli to nie przekonuje Was do ich spróbowania to może zachęcająca będzie informacja, że są one kopalnią wapnia i żelaza oraz witaminy A i C.

Składniki

  • 1 garść suchych glonów wakame
  • 2 duże ogórki
  • 1 duża marchewka
  • sól
  • czarny sezam
  • olej sezamowy

Sposób przygotowania

  1. Glony wkładam do miski i zalewam gorącą wodą. Po 10 minutach powinny już być napęczniałe. Wylewam je wtedy na sito i przepłukuję. Osuszam i kroję na paski. Ogórka myję bardzo dokładnie pozostawiając na nim skórkę i kroję w paski. Marchewkę obieram i kroję w paski, a potem mieszam z ogórkiem i odrobiną soli. Po chwili odlewam wodę z ogórka i marchewki i dodaję glony, sezam i olej sezamowy do smaku. Sprawdzam czy sałatka jest odpowiednio słona.
  2. Jeśli chcę ją urozmaicić dodaję pomarańczę pokrojoną na niewielkie kawałki.
  3. Przed podaniem schładzam w lodówce.