Czas

  • 30 min.

Zamysł był taki, aby zrobić szybko gulasz z boczniaków a wyszła zupa. Niby na pierwszy rzut oka dziwne połączenie – boczniaki i kokos – dało wspaniały efekt smakowy. Dla mnie to kolejny znak, że w kuchni nie ma granic. Czasem zestawiając ze sobą zupełnie wydawałoby się nie pasujące smaki otrzymamy efekt końcowy z którego nasze kubki smakowe będą bardzo zadowolone.

Składniki

  • 3 marchewki pokrojone w półplasterki
  • 500g boczniaków pokrojonych na małe kawałki
  • 1 szalotka pokrojona w kostkę
  • 150 g szpinaku umytego i posiekanego na niezbyt małe kawałki
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego dobrej jakości
  • 1/2 chili pokrojonego w plasterki
  • 1 łyżka czubrycy czerwonej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Na oleju kokosowym podsmażam wszystkie przyprawy przez bardzo krótką chwilę i dodaję marchewkę razem z szalotką – duszę mieszając minutę.
  2. Dodaję pokrojone boczniaki. Duszę 3 minuty mieszając i dolewam dwie szklanki przegotowanej wody. Wszystko gotuję aż warzywa będą miękkie.
  3. Dolewam mleko kokosowe i dorzucam przecier pomidorowy. Gotuję przez chwilkę. Na koniec przyprawiam według gustu i na ostatnią minutę gotowania dodaję szpinak.