Czas
- 30 min.
Zamysł był taki, aby zrobić szybko gulasz z boczniaków a wyszła zupa. Niby na pierwszy rzut oka dziwne połączenie – boczniaki i kokos – dało wspaniały efekt smakowy. Dla mnie to kolejny znak, że w kuchni nie ma granic. Czasem zestawiając ze sobą zupełnie wydawałoby się nie pasujące smaki otrzymamy efekt końcowy z którego nasze kubki smakowe będą bardzo zadowolone.



Składniki
- 3 marchewki pokrojone w półplasterki
- 500g boczniaków pokrojonych na małe kawałki
- 1 szalotka pokrojona w kostkę
- 150 g szpinaku umytego i posiekanego na niezbyt małe kawałki
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego dobrej jakości
- 1/2 chili pokrojonego w plasterki
- 1 łyżka czubrycy czerwonej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Na oleju kokosowym podsmażam wszystkie przyprawy przez bardzo krótką chwilę i dodaję marchewkę razem z szalotką – duszę mieszając minutę.
- Dodaję pokrojone boczniaki. Duszę 3 minuty mieszając i dolewam dwie szklanki przegotowanej wody. Wszystko gotuję aż warzywa będą miękkie.
- Dolewam mleko kokosowe i dorzucam przecier pomidorowy. Gotuję przez chwilkę. Na koniec przyprawiam według gustu i na ostatnią minutę gotowania dodaję szpinak.
Powiązane artykuły
Kalafior w aromatycznych przyprawach
Edyta,
2015-02-05
2 min czytania
Czekoladowy sernik z tofu
Edyta,
2015-01-12
3 min czytania
Krakersy zmieniające życie
Edyta,
2015-01-02
2 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.