Czas

  • 10 min + pieczenie 40 min.

Bardzo lubię wymyślać wszelkiego rodzaju pasty, które zjadamy potem z chlebem domowego wypieku, lub z warzywami. Możecie zawinąć tą pastę w liście sałaty lub zabrać do pracy razem z tymi zielonymi naleśnikami. Tym razem cieciorkę połączyłam z pieczonymi warzywami. Wyszła aksamitna pasta o lekko słodkim smaku. Doskonała z ogórkiem i pieczonym burakiem.

Uwaga

  • zazwyczaj piekę dużą blachę różnych warzyw, które nadają się potem do przygotowania past, zup, lub jako dodatek do sałatek, oraz zamiennik wędliny i sera na chleb

Składniki

  • 1 kubek ugotowanej cieciorki
  • garść natki pietruszki
  • 1/2 małej dyni (u mnie piżmowa), lub 1 nieduży batat (słodki ziemniak)
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów razem z oliwą
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka – 1 płaska łyżeczka, lub więcej jeśli lubisz
  • kurkuma – pół łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Warzywa myję, cebulę obieram i kroję na pół. Układam na blaszce i piekę w 180C przez 40 minut. Oszczędzam energię i nie lubię włączać piekarnika do upieczenia tylko kilku warzyw, więc zawsze dokładam do pieczenia buraki z których przygotowuję potem sałatkę lub zupę.
  2. Upieczone i wystudzone warzywa obieram ze skórki i miksuję z resztą składników na gładką pastę. Doprawiam, solę i jeszcze raz miksuję.