Czas
- 10 min + pieczenie 40 min.
Bardzo lubię wymyślać wszelkiego rodzaju pasty, które zjadamy potem z chlebem domowego wypieku, lub z warzywami. Możecie zawinąć tą pastę w liście sałaty lub zabrać do pracy razem z tymi zielonymi naleśnikami. Tym razem cieciorkę połączyłam z pieczonymi warzywami. Wyszła aksamitna pasta o lekko słodkim smaku. Doskonała z ogórkiem i pieczonym burakiem.

Uwaga
- zazwyczaj piekę dużą blachę różnych warzyw, które nadają się potem do przygotowania past, zup, lub jako dodatek do sałatek, oraz zamiennik wędliny i sera na chleb
Składniki
- 1 kubek ugotowanej cieciorki
- garść natki pietruszki
- 1/2 małej dyni (u mnie piżmowa), lub 1 nieduży batat (słodki ziemniak)
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 1/2 słoika suszonych pomidorów razem z oliwą
- sól
- pieprz
- papryka słodka – 1 płaska łyżeczka, lub więcej jeśli lubisz
- kurkuma – pół łyżeczki
Sposób przygotowania
- Warzywa myję, cebulę obieram i kroję na pół. Układam na blaszce i piekę w 180C przez 40 minut. Oszczędzam energię i nie lubię włączać piekarnika do upieczenia tylko kilku warzyw, więc zawsze dokładam do pieczenia buraki z których przygotowuję potem sałatkę lub zupę.
- Upieczone i wystudzone warzywa obieram ze skórki i miksuję z resztą składników na gładką pastę. Doprawiam, solę i jeszcze raz miksuję.
Powiązane artykuły
Zielony poniedziałek – koktajl z truskawek i bazylii
Edyta,
2017-07-03
2 min czytania
Deser z nasion chia
Edyta,
2015-06-17
2 min czytania
Ciasto marchewkowe z kremem jaglano-orzechowym
Edyta,
2015-02-26
2 min czytania
Minitarty owsiano-orzechowe z kremem z awokado
Edyta,
2014-03-31
2 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.