Czas

  • 30 min + pieczenie 30 min.

Przygotowanie vegeburgerów nie jest trudne. Wystarczy zmieszać kaszę z warzywami i ziarnami, dodać ulubione przyprawy, trochę oleju i prawie gotowe. Przygotowuję z nich pyszne kanapki, albo zjadamy je na obiad z dużą ilością zieleniny.

Uwaga

  • 22 sztuki

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego świeżo zmielonego
  • 1 łyżka babki płesznik (można pominąć)
  • 1 łyżka szałwii hiszpańskiej (można pominąć)
  • 8 brukselek umytych i pokrojonych w plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 duża marchewka starta na tarce
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie tahina (pasta sezamowa) do polania

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C. Dużą blachę (tą z piekarnika wykładam papierem do pieczenia).\
  2. Siemię lniane, babkę płesznik i szałwię hiszpańską zalewam letnią, przegotowaną wodą, aby napęczniały.
  3. W dużej misce mieszam dokładnie: kaszę jaglaną, pestki słonecznika, napęczniałe siemię, pokrojone brukselki, cebulkę, czosnek, oliwę, przyprawy. Po wymieszaniu sprawdzam, czy nie trzeba mocniej doprawić. Jeśli wszystko mi smakuje, formuję małe burgery i układam je na blaszce. Piekę 15 minut. Po tym czasie przekręcam je na drugą stronę i piekę do zrumienienia ( też około 15 minut). Smacznego.