Czas

  • 10 min.

Nutella – bardzo prosta. Wykonanie jej zajmie WAM dosłownie kilka minut. Bazą jest AWOKADO, które zaliczane jest przez wielu do grupy SUPERFOOD, czyli do pokarmu, który jest niezwykle zdrowy. Awokado zawiera witaminę B6 oraz kwas foliowy, dlatego jest doskonałym pokarmem dla kobiet w ciąży. Zawiera także antybiotyki roślinne i substancje o działaniu antybakteryjnym.

Uwaga

  • przepis dostałam od Ani i Adama

Składniki

  • 2 awokado ( miękkie)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • orzechy do posypania (jeśli podajemy nutellę jako deser)

Sposób przygotowania

  1. Awokado myjemy, kroimy na pół i wykładamy do thermomiksa/blendera. Dodajemy syrop klonowy i karob (albo kakao).
  2. Miksujemy wszystko dokładnie, kilkakrotnie zeskrobując łopatką ze ścianek blendera. Masa powinna być aksamitnie gładka. Przygotowuję z niej desery, używam też jako nadzienie do tart ( przepis znajdzie się na blogu w poniedziałek) oraz jako smarowidło na kanapki.