Czas

  • 10 min.

Kolejna pasta kanapkowa z natką pietruszki w roli głównej. Tym razem wystąpi w towarzystwie migdałów i orzechów piniowych. Jest bardzo aksamitna i doskonale smakuje.

Składniki

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • pół kubka migdałów
  • 1/4 kubka orzechów piniowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 kubka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Migdały wieczorem zalewam wrzątkiem. Rano obieram ze skórki. Natkę myję i dokładnie osuszam.
  2. Wkładam natkę do thermomiksa/blendera, dodaję migdały, orzeszki piniowe, sok z cytryny, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ucieram wszystko dosyć dokładnie, ale nie na zupełną papkę.
  3. Używam jej także jako pesto.