Czas
- 60 min.
Na warsztatach u Marty z Jadłonomii nauczyłam się przygotowywać pyszny hummus z cieciorki. Zmieniłam trochę przepis: nie dodaję sody do moczenia i gotowania cieciorki, a na sam koniec do pasty dokładam posiekane suszone pomidory i czarne oliwki. Zapraszam do stołu :)
Składniki
- 1 szklanka cieciorki
- 2 łyżki tahiny (pasta sezamowa)
- 1/3 szklanki lodowatej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- suszone pomidory 10 sztuk (odciśnięte z oliwy)
- 20 czarnych oliwek
- sól
- do przybrania: kapary
Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej namaczam cieciorkę w wodzie.
- Rano płuczę ją bardzo dokładnie i gotuję aż będzie bardzo, bardzo miękka. Po ugotowaniu płuczę jeszcze raz i przekładam do thermomiksa. Dodaję tahinę, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ucieram bardzo dokładnie, aż pasta będzie idealnie kremowa. Na koniec dolewam lodowatą wodę i ucieram jeszcze dwie minuty.
- Kroję pomidory na paski a oliwki w plasterki. W misce mieszam z hummusem. Solę na sam koniec. Często na kanapkach z hummusem układam kilka kaparów.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Ciasteczka mocno orzechowe
Edyta,
2015-06-15
1 min czytania
Ciastka orzechowo czekoladowe
Edyta,
2014-12-22
2 min czytania
Ciastka orzechowo-migdałowe
Edyta,
2014-05-19
1 min czytania
Muffinki z czerwonej fasoli
Edyta,
2014-04-30
1 min czytania
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Super! Takiej wersji nie znałam. Muszę wypróbować :)
pychota przećwiczona na warsztatach :)
Swietna wersja humusu, pycha! Dzieki Edytko!!!
Iga
Edytko a dlaczego bez sody? Jest szkodliwa? Ja gotuję z sodą, ale zapach w trakcie gotowania jest nieciekawy mówiąc delikatnie)