Czas

  • 60 min.

Na warsztatach u Marty z Jadłonomii nauczyłam się przygotowywać pyszny hummus z cieciorki. Zmieniłam trochę przepis: nie dodaję sody do moczenia i gotowania cieciorki, a na sam koniec do pasty dokładam posiekane suszone pomidory i czarne oliwki. Zapraszam do stołu :)

Składniki

  • 1 szklanka cieciorki
  • 2 łyżki tahiny (pasta sezamowa)
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone pomidory 10 sztuk (odciśnięte z oliwy)
  • 20 czarnych oliwek
  • sól
  • do przybrania: kapary

Sposób przygotowania

  1. Dzień wcześniej namaczam cieciorkę w wodzie.
  2. Rano płuczę ją bardzo dokładnie i gotuję aż będzie bardzo, bardzo miękka. Po ugotowaniu płuczę jeszcze raz i przekładam do thermomiksa. Dodaję tahinę, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ucieram bardzo dokładnie, aż pasta będzie idealnie kremowa. Na koniec dolewam lodowatą wodę i ucieram jeszcze dwie minuty.
  3. Kroję pomidory na paski a oliwki w plasterki. W misce mieszam z hummusem. Solę na sam koniec. Często na kanapkach z hummusem układam kilka kaparów.