Czas
- 10 min + pieczenie 25 min.
Zapraszam na proste ciasteczka, które powstały dosłownie z tego, co było w kuchennych szafkach. Przyozdobiłam je powidłami z pieczonych śliwek, których produkcję właśnie zakończyłam. Ciastka po upieczeniu są dość miękkie, ale można podpiec je 5 minut dłużej, aby były chrupiące. Nie zawierają tłuszczu, jajek, cukru i mąki. Są doskonałym, wartościowym posiłkiem dzięki składnikom z których zostały przygotowane.
Uwaga
- jeśli ciastka mają być w wersji bezglutenowej to płatki owsiane powinny być certyfikowane
- ciastka można upiec rozkładając je na dużej blaszce, a po upieczeniu pokroić w prostokąty (otrzymamy batony)
Składniki
- 100g płatków owsianych
- 50g siemienia lnianego
- 50g sezamu niełuskanego
- 50g pestek słonecznika + 2 łyżki
- 2 banany rozdrobnione widelcem
- 100 ml mleka roślinnego
- 100 ml syropu daktylowego
- 1/2 szklanki rodzynek (opcja)
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 180C.
- Do kielicha maszyny miksującej wkładam: płatki owsiane, siemię lniane, sezam i pestki słonecznika (zostawiam dwie łyżki). Miksuję wszystko na mąkę.
- Przekładam zmiksowane produkty do miseczki i dodaję: banany, mleko roślinne, syrop daktylowy, słonecznik i rodzynki. Mieszam dokładnie i na blaszce wyłożonej papierem nakładam łyżką ciasteczka. Na niektóre nakładam powidła. Piekę 20-25 minut.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Curry z ziemniaków i szpinaku
Edyta,
2016-05-15
2 min czytania
Krakersy zmieniające życie (słodka wersja)
Edyta,
2014-08-21
2 min czytania
Nutella z awokado i karobu
Edyta,
2014-03-28
1 min czytania
Brownie z malinami
Edyta,
2017-08-07
2 min czytania
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
czy syrop daktylowy można zastąpić miodem? czy to ta sama konsystencja?
Danka
Tak można. Rozmieszaj miód z mlekiem roślinnym. Pozdrawiam