Czas
- 10 min + pieczenie 25 min.
Zapraszam na proste ciasteczka, które powstały dosłownie z tego, co było w kuchennych szafkach. Przyozdobiłam je powidłami z pieczonych śliwek, których produkcję właśnie zakończyłam. Ciastka po upieczeniu są dość miękkie, ale można podpiec je 5 minut dłużej, aby były chrupiące. Nie zawierają tłuszczu, jajek, cukru i mąki. Są doskonałym, wartościowym posiłkiem dzięki składnikom z których zostały przygotowane.

Uwaga
- jeśli ciastka mają być w wersji bezglutenowej to płatki owsiane powinny być certyfikowane
- ciastka można upiec rozkładając je na dużej blaszce, a po upieczeniu pokroić w prostokąty (otrzymamy batony)
Składniki
- 100g płatków owsianych
- 50g siemienia lnianego
- 50g sezamu niełuskanego
- 50g pestek słonecznika + 2 łyżki
- 2 banany rozdrobnione widelcem
- 100 ml mleka roślinnego
- 100 ml syropu daktylowego
- 1/2 szklanki rodzynek (opcja)
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 180C.
- Do kielicha maszyny miksującej wkładam: płatki owsiane, siemię lniane, sezam i pestki słonecznika (zostawiam dwie łyżki). Miksuję wszystko na mąkę.
- Przekładam zmiksowane produkty do miseczki i dodaję: banany, mleko roślinne, syrop daktylowy, słonecznik i rodzynki. Mieszam dokładnie i na blaszce wyłożonej papierem nakładam łyżką ciasteczka. Na niektóre nakładam powidła. Piekę 20-25 minut.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Ciasteczka z fasoli adzuki
Edyta,
2015-01-05
2 min czytania
Zupa ziemniaczana z komosą ryżową i czerwoną soczewicą
Edyta,
2016-10-02
2 min czytania
Witariańskie czekoladowe brownie
Edyta,
2016-03-11
2 min czytania
Koktajl orzechowo-czekoladowy
Edyta,
2017-04-02
1 min czytania
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
czy syrop daktylowy można zastąpić miodem? czy to ta sama konsystencja?
Danka
Tak można. Rozmieszaj miód z mlekiem roślinnym. Pozdrawiam