Czas
- 30 min.
Pierwszy raz, z tą ciekawą rośliną KUZU zetknęłam się na wykładach Pani Bożeny Ryszawskiej, od której uczyłam się makrobiotyki. Kisiel truskawkowo-bananowy z kuzu jest lubiany przez moje dzieci, co niezmiernie mnie cieszy, ponieważ przygotowuje się go bardzo szybko i nie muszę go niczym dosładzać (w tej roli banan sprawdza się doskonale). W kisielku dzieciaki dostają porcję wapnia, żelaza i fosforu. Kuzu jest bezglutenowe i ma odczyn zasadowy (silnie odkwasza nasz organizm). Posiada też właściwości lecznicze: wspomaga odporność organizmu i trawienie, wzmacnia witalność, usuwa ogólne zmęczenie. Warto raz w tygodniu przygotować taki zdrowy deser dla całej rodziny:)
Składniki
- 1/2 kg truskawek
- 1 banan
- 1 łyżeczka kuzu na szklankę wody
Sposób przygotowania
- Truskawki myję dokładnie i wkładam do garnka razem z bananem. Owoce zduszam, żeby puściły sok i zalewam 3 lub 4 szklankami wody ( w zależności od tego czy chcę mieć więcej płynu czy owoców w kisielu).
- W miseczce w kilku łyżkach zimnej wody rozpuszczam kuzu, dając na każdą szklankę wody dodaną do kisielu 1 lub 2 łyżeczki kuzu (po zrobieniu pierwszego kisielku same będziecie wiedziały jaka gęstość odpowiada waszej rodzince). Wlewam rozpuszczone kuzu do truskawek i gotuję mieszając co jakiś czas, aby nie dopuścić do przypalenia. Jedzcie na zdrowie:)
Edyta
Powiązane artykuły
Brownie z cukinii
Czekoladowy sernik z tofu
Zielony poniedziałek: jagodowe pole
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Edytko, brzmi zachęcająco, gdzie się kupuje kuzu?
Aga, kuzu kupuję w hali Tęcza – jest tam mały sklepik ze zdrową żywnością, który jest bardzo dobrze zaopatrzony:) Jest też sklepie zielarskim na ul. Kruczej