Czas
- 10 min + pieczenie 30 min.
AJWAR jest jedną z naszych ulubionych past. Robi się praktycznie sama. Wystarczy tylko upiec warzywa i dobrze je zmiksować. Jemy ją jako dodatek do kaszy jaglanej albo używamy jako smarowidło na kanapki. Czasem zastępuje pesto.

Składniki
- 1 bakłażan
- 2 czerwone papryki
- główka czosnku
- bazylia (ziółko rosnące na naszym parapecie, nie z torebki)
- sól
Sposób przygotowania
- Bakłażana myję dokładnie i przecinam wzdłuż na pół. Papryki myję i wycinam gniazda nasienne. Główkę czosnku przecinam w taki sposób , aby każdy ząbek został przecięty na pół (bez obierania).
- Piekarnik nagrzewam do 180C, na blaszce, układam warzywa i skrapiam delikatnie oliwą. Piekę 30 minut. Czosnek wyciągam trochę wcześniej, żeby się nie spalił, bo ma wtedy gorzki smak.
- Do miski wkładam upieczone warzywa i wyłuskuję ząbki czosnku z jednej połówki (ząbki z drugiej części podjadam w trakcie pracy).
- Miksuję wszystko dość starannie, solę i dodaję posiekaną bazylię (dwie gałązki). Przechowuję kilka dni w lodówce.
Powiązane artykuły
Ciasto karobowo-bananowe
Edyta,
2016-08-11
3 min czytania
Zielony poniedziałek – koktajl z mango i jarmużu
Edyta,
2017-01-15
2 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.