Czas
- 10 min + pieczenie 30 min.
AJWAR jest jedną z naszych ulubionych past. Robi się praktycznie sama. Wystarczy tylko upiec warzywa i dobrze je zmiksować. Jemy ją jako dodatek do kaszy jaglanej albo używamy jako smarowidło na kanapki. Czasem zastępuje pesto.
Składniki
- 1 bakłażan
- 2 czerwone papryki
- główka czosnku
- bazylia (ziółko rosnące na naszym parapecie, nie z torebki)
- sól
Sposób przygotowania
- Bakłażana myję dokładnie i przecinam wzdłuż na pół. Papryki myję i wycinam gniazda nasienne. Główkę czosnku przecinam w taki sposób , aby każdy ząbek został przecięty na pół (bez obierania).
- Piekarnik nagrzewam do 180C, na blaszce, układam warzywa i skrapiam delikatnie oliwą. Piekę 30 minut. Czosnek wyciągam trochę wcześniej, żeby się nie spalił, bo ma wtedy gorzki smak.
- Do miski wkładam upieczone warzywa i wyłuskuję ząbki czosnku z jednej połówki (ząbki z drugiej części podjadam w trakcie pracy).
- Miksuję wszystko dość starannie, solę i dodaję posiekaną bazylię (dwie gałązki). Przechowuję kilka dni w lodówce.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Tarteletki z musem z masła orzechowego
Edyta,
2015-08-31
1 min czytania
Ciasto marchewkowe z jabłkami i karobem
Edyta,
2020-03-22
3 min czytania
Trufle pełne mocy z nerkowców i karobu
Edyta,
2016-03-29
2 min czytania
Sushi z czarnego ryżu i szparagów
Edyta,
2017-05-09
3 min czytania
Kulki mocy owsiano-orzechowe
Edyta,
2017-03-05
1 min czytania
Pasztet z cieciorki, oliwek i suszonych pomidorów
Edyta,
2014-10-10
2 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.