Czas

  • 10 min + pieczenie 30 min.

AJWAR jest jedną z naszych ulubionych past. Robi się praktycznie sama. Wystarczy tylko upiec warzywa i dobrze je zmiksować. Jemy ją jako dodatek do kaszy jaglanej albo używamy jako smarowidło na kanapki. Czasem zastępuje pesto.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • główka czosnku
  • bazylia (ziółko rosnące na naszym parapecie, nie z torebki)
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Bakłażana myję dokładnie i przecinam wzdłuż na pół. Papryki myję i wycinam gniazda nasienne. Główkę czosnku przecinam w taki sposób , aby każdy ząbek został przecięty na pół (bez obierania).
  2. Piekarnik nagrzewam do 180C, na blaszce, układam warzywa i skrapiam delikatnie oliwą. Piekę 30 minut. Czosnek wyciągam trochę wcześniej, żeby się nie spalił, bo ma wtedy gorzki smak.
  3. Do miski wkładam upieczone warzywa i wyłuskuję ząbki czosnku z jednej połówki (ząbki z drugiej części podjadam w trakcie pracy).
  4. Miksuję wszystko dość starannie, solę i dodaję posiekaną bazylię (dwie gałązki). Przechowuję kilka dni w lodówce.