Czas

  • 20 min + pieczenie 45 min.

Buraki już nie raz były bohaterami moich wpisów. Dzisiaj wystąpią jeszcze raz w zupełnie nowej roli – przed Wami słodka receptura, która nadaje się zarówno jako przekąska do szkoły lub pracy, ale też jako ciasto na imprezę.

Brownie nigdy nie wychodzi z mody i na blogu znajdziecie już kilka czekoladowych propozycji: brownie marchewkowenajlepsze brownie z batatówbrownie z cukinii o niemal kremowej konsystencjii mój HIT – brownie orzechowe.

Pamiętajcie, że jeśli chcecie lub musicie ze względów zdrowotnych wyeliminować z diety kakao to możecie zastąpić je super zdrowym karobem. O jego właściwościach pisałam już tutaj.

Dzisiejsze brownie przygotowałam zupełnie bez dodanych cukrów (nie ma tam nawet ksylitolu i cukru kokosowego, których czasami używam do deserów) – osłodziłam je bananem i daktylami. Buraki też robią tu swoje – pieczone są pyszne i słodkie (upieczcie więcej i koniecznie przygotujcie z nich jakąś sałatkę lub nasz ulubiony barszcz z buraków i fasolki mung).

Uwaga

  • brownie pieczemy w płaskiej blaszce 20×30 cm
  • można dowolnie je przyozdobić orzechami, wiórkami, niełuskanym sezamem, albo sezonowymi owocami
  • brownie po upieczeniu kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu

Składniki - brownie

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego do ugotowania kaszy
  • 10 świeżych daktyli (pamiętajcie o wyjęciu pestek)
  • 100g migdałów zmielonych na mąkę
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 banan
  • 1 szklanka upieczonych buraków- obranych ze skórki i pokrojonych
  • 4 łyżki kakao
  • sok z1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • do ozdobienia: 1 szklanka ulubionej mieszanki orzechów (u mnie laskowe, pekany i nerkowce)

Sposób przygotowania

  1. Do garnka z grubym dnem wkładam kaszę i prażę 2-3 minuty. Płuczę ją dokładnie, zalewam mlekiem i zagotowuję. Po zagotowaniu zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem 15 minut. Studzę.
  2. Piekarnik nagrzewam do 180C a blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki na ciasto wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję. Przekładam do blaszki i piekę 45 minut, lub chwilkę dłużej.
  4. Po wystudzeniu dekoruję ciasto domową czekoladom i ozdabiam.

Składniki - domowa czekolada

(poznałam ją na warsztatach Maćka i Karoliny z bloga Medytujemy)

  • 100g melasy buraczanej lub syropu daktylowego/klonowego
  • 20g oleju kokosowego
  • 20g kakao

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozpuszczam olej kokosowy z kakao, zestawiam z ognia i dodaję melasę – masę mieszam przez minutę już bez podgrzewania.
  2. Polewę przekładam na ciasto, które obficie posypuję posiekanymi grubo, ulubionymi orzechami.