Czas
- 15 min + pieczenie 20 min.
Pierwsze śliwki pojawiły się już w zieleniaku, dlatego rozpoczynam produkcję naszej ulubionej czekoladowej śliwki – są to owoce zagotowane z cukrem kokosowym, lub ksylitolem oraz z kakao, albo z karobem. Mają wspaniały smak, który zawsze kojarzy mi się z moim ulubionym cukierkiem z dzieciństwa: ze śliwką w czekoladzie.
Staram się, aby w spiżarni nigdy nie zabrakło tego dżemu, ale nie jest to łatwe. Każdy kto go spróbuje, prosi o więcej i słoiczki znikają bardzo szybko w tajemniczy sposób. Dzisiaj czekoladowa śliwka jest uzupełnieniem naszych czekoladowo-owsianych ciastek. Możecie przygotować je tradycyjnie – na okrągło. Ja dla urozmaicenia upiekłam je jako jeden płaski placek, który pokroiłam na niewielkie kwadraty.
Składniki - czekoladowa śliwka
- 1kg śliwek umytych i pozbawionych pestek
- 2 łyżki cukru kokosowego albo ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Jeśli chcesz zamknąć dżem w słoiczkach to pomiń skrobię ziemniaczaną. Dodaj ją tylko wtedy, gdy chcesz posmarować nim ciasteczka.
Sposób przygotowania
- Śliwki wkładam do garnka i gotuję na małym ogniu około godziny.
- Pod koniec gotowania dodaję cukier kokosowy/ksylitol, kakao i skrobię rozprowadzoną w 2 łyżkach wody.
- Gotuję jeszcze krótką chwilę. Mieszam wszystko dokładnie i jeśli jest taka potrzeba to miksuję na gładko (ja wole jak są wyczuwalne kawałki śliwek).
Składniki - ciasto
- 1 banan
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewam do 180C, a małą prostokątną blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na ciasto/ciasteczka wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję przez krótką chwilę.
- Przekładam ciasto na blachę i rozsmarowuje je dość cienko. Zapiekam 20 minut. Po wystudzeniu kroję ciasto na ciasteczka i smaruję czekoladową śliwką.
- Kolejną opcją jest przygotowanie z ciasta okrągłych ciasteczek, aby to zrobić wykładam papierem dużą blachę z piekarnika i łyżką układam ciasteczka na blaszce i rozpłaszczam je. Piekę tak jak ciasto 20 minut. Po wystudzeniu ozdabiam dżemem.
Edyta
Powiązane artykuły
Powidła z czerwonej cebuli, śliwek i rozmarynu
Krakers z kaszy gryczanej niepalonej
Tygryski orzechowo-jaglane
7 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Zawsze robię powidła ze śliwek, z dodatkiem kakao jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować, dzięki za przepis :)
Gosiu polecam. Śliwki i kakao to doskonałe połączenie smakowe. Pozdrawiam serdecznie.
Gosiu polecam. Śliwki i kakao to doskonałe połączenie smakowe. Pozdrawiam serdecznie.
Tak, masz rację, że ja wcześniej na to nie wpadłam :):) Kochana jesteś!
Zrobiłam i się zajadam, pychota :) Mój wewnętrzny łasuch kazał mi dorzucić trochę gorzkiej czekolady do dżemu, smakuje OBŁĘDNIE :D Pozdrawiam serdecznie, Alicja Magdalena
Alicja z gorzką czekoladą czekośliwka na pewno smakuje obłędnie!
Alicja z gorzką czekoladą czekośliwka na pewno smakuje obłędnie!