Czas

  • 15 min + pieczenie 20 min.

Pierwsze śliwki pojawiły się już w zieleniaku, dlatego rozpoczynam produkcję naszej ulubionej czekoladowej śliwki – są to owoce zagotowane z cukrem kokosowym, lub ksylitolem oraz z kakao, albo z karobem. Mają wspaniały smak, który zawsze kojarzy mi się z moim ulubionym cukierkiem z dzieciństwa: ze śliwką w czekoladzie.

Staram się, aby w spiżarni nigdy nie zabrakło tego dżemu, ale nie jest to łatwe. Każdy kto go spróbuje, prosi o więcej i słoiczki znikają bardzo szybko w tajemniczy sposób. Dzisiaj czekoladowa śliwka jest uzupełnieniem naszych czekoladowo-owsianych ciastek. Możecie przygotować je tradycyjnie – na okrągło. Ja dla urozmaicenia upiekłam je jako jeden płaski placek, który pokroiłam na niewielkie kwadraty.

Składniki - czekoladowa śliwka

  • 1kg śliwek umytych i pozbawionych pestek
  • 2 łyżki cukru kokosowego albo ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    Jeśli chcesz zamknąć dżem w słoiczkach to pomiń skrobię ziemniaczaną. Dodaj ją tylko wtedy, gdy chcesz posmarować nim ciasteczka.

Sposób przygotowania

  1. Śliwki wkładam do garnka i gotuję na małym ogniu około godziny.
  2. Pod koniec gotowania dodaję cukier kokosowy/ksylitol, kakao i skrobię rozprowadzoną w 2 łyżkach wody.
  3. Gotuję jeszcze krótką chwilę. Mieszam wszystko dokładnie i jeśli jest taka potrzeba to miksuję na gładko (ja wole jak są wyczuwalne kawałki śliwek).

Składniki - ciasto

  • 1 banan
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzewam do 180C, a małą prostokątną blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na ciasto/ciasteczka wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję przez krótką chwilę.
  3. Przekładam ciasto na blachę i rozsmarowuje je dość cienko. Zapiekam 20 minut. Po wystudzeniu kroję ciasto na ciasteczka i smaruję czekoladową śliwką.
  4. Kolejną opcją jest przygotowanie z ciasta okrągłych ciasteczek, aby to zrobić wykładam papierem dużą blachę z piekarnika i łyżką układam ciasteczka na blaszce i rozpłaszczam je. Piekę tak jak ciasto 20 minut. Po wystudzeniu ozdabiam dżemem.