Czas

  • 30 min.

Gotowanie zup to ogromna przyjemność i wielka niewiadoma (przynajmniej w mojej kuchni), zazwyczaj nie wiem jaki smak uzyskam na sam koniec, dzieje się tak nawet wtedy, gdy korzystam ze sprawdzonej receptury.

W dzisiejszej cukiniowej wylądował pyszny, soczysty pomidor malinowy, który całkowicie ją przemienił, nadał jej charakteru i sprawił, że stała się ona jedną z moich ulubionych zup. O tym, że uwielbiam cukinię pisałam już kilka razy, a w tej zupie jest ona prawdziwą mistrzynią smaku, szczególnie w towarzystwie pana ziemniaczka upieczonego z odrobiną aromatycznej przyprawy i z kilkoma kropelkami oliwy z oliwek. Zupa – nie to nie zupa, to uczta doskonała.

Składniki - zupa

  • 2 średniej wielkości cukinie obrane i pozbawione pestek nasiennych i pokrojone w kostkę (nie więcej niż 350g)
  • 1 bardzo duży pomidor malinowy, albo dwa mniejsze, sparzony i obrany ze skórki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 6-7 gałązek natki pietruszki, bez ogonków
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 cm imbiru starty na tarce
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1, 5 szklanki wody

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam olej kokosowy, dodaję przyprawy i delikatnie podsmażam, dodaję cebulę, czosnek i cukinię i smażę jeszcze chwilkę. Na koniec dokładam pomidora i dolewam wodę. Wszystko delikatnie solę i gotuję pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dokładam natkę pietruszki i gotuję minutę.
  2. Zupę miksuję i podaję z pieczonymi ziemniakami, posypaną szczypiorkiem.

Pieczone ziemniaki

  • 4 ziemniaki ugotowane w łupinach, przestudzone i pokrojone na ćwiartki
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki czubrycy czerwonej i tyle samo słodkiej papryki

Sposób przygotowania

  1.  Oliwę mieszam z przyprawami.
  2. Piekarnik rozgrzewam do 190C na termoobiegu. Wykładam blachę do pieczenia papierem i układam na niej ziemniaki. Smaruję je oliwą i zapiekam aż będą chrupiące.