Czas
- 30 min.
Gotowanie zup to ogromna przyjemność i wielka niewiadoma (przynajmniej w mojej kuchni), zazwyczaj nie wiem jaki smak uzyskam na sam koniec, dzieje się tak nawet wtedy, gdy korzystam ze sprawdzonej receptury.
W dzisiejszej cukiniowej wylądował pyszny, soczysty pomidor malinowy, który całkowicie ją przemienił, nadał jej charakteru i sprawił, że stała się ona jedną z moich ulubionych zup. O tym, że uwielbiam cukinię pisałam już kilka razy, a w tej zupie jest ona prawdziwą mistrzynią smaku, szczególnie w towarzystwie pana ziemniaczka upieczonego z odrobiną aromatycznej przyprawy i z kilkoma kropelkami oliwy z oliwek. Zupa – nie to nie zupa, to uczta doskonała.
Składniki - zupa
- 2 średniej wielkości cukinie obrane i pozbawione pestek nasiennych i pokrojone w kostkę (nie więcej niż 350g)
- 1 bardzo duży pomidor malinowy, albo dwa mniejsze, sparzony i obrany ze skórki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 6-7 gałązek natki pietruszki, bez ogonków
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 cm imbiru starty na tarce
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1, 5 szklanki wody
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam olej kokosowy, dodaję przyprawy i delikatnie podsmażam, dodaję cebulę, czosnek i cukinię i smażę jeszcze chwilkę. Na koniec dokładam pomidora i dolewam wodę. Wszystko delikatnie solę i gotuję pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dokładam natkę pietruszki i gotuję minutę.
- Zupę miksuję i podaję z pieczonymi ziemniakami, posypaną szczypiorkiem.
Pieczone ziemniaki
- 4 ziemniaki ugotowane w łupinach, przestudzone i pokrojone na ćwiartki
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki czubrycy czerwonej i tyle samo słodkiej papryki
Sposób przygotowania
-
Oliwę mieszam z przyprawami.
-
Piekarnik rozgrzewam do 190C na termoobiegu. Wykładam blachę do pieczenia papierem i układam na niej ziemniaki. Smaruję je oliwą i zapiekam aż będą chrupiące.
Edyta
Powiązane artykuły
Chrupiące batony raw z płatkami owsianymi
Zielony poniedziałek – koktajl z truskawek i bazylii
Lody z czereśni, mango, banana i mięty
Zupa z czerwonej soczewicy z pieczarkami
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.