Czas

  • 15 min + pieczenie 30 min.

Uwielbiam wymyślać przepisy na zdrowe słodkości – jest ich na blogu bardzo dużo i znaczna ich większość zawiera w swoim składzie dobrej jakości czekoladę. Bez niej nie wyobrażam sobie życia. Nie jem jej zbyt często, ale jak mam sięgnąć po zdrową słodycz to zawsze wybieram czekoladę. Mam kilku swoich ulubionych producentów i może uda mi się kiedyś o nich napisać.

Ciekawa jestem czy próbowaliście kiedyś surowej czekolady i kakao? Dla mnie to niezapomniany smak i zapach! Jednak odbiegłam od tematu dzisiejszego wpisu – zapraszam na pieczenie ciasteczek owsianych, które na skali od 1 do 10 dostały od moich dzieci 10!

Uwaga

  • jeśli ciastka mają być bez glutenu to użyjcie mąki owsianej bezglutenowej z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
  • zamiast żurawiny można użyć rodzynek, śliwek suszonych lub moreli bez siarki pokrojonych na mniejsze kawałki
  • zamiast pestek słonecznika można użyć posiekanych, dowolnych orzechów

Składniki

  • 1/2 szklanki ulubionego masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki proszku bez glutenu
  • szczypta soli himalajskiej
  • 200 g gorzkiej czekolady minimum 60% kakao (100g należy posiekać)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180C a blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
  2. Masło orzechowe miksuję z bananem i mlekiem roślinnym, dodaję mąkę owsianą, płatki owsiane, żurawinę, słonecznik, sól, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Mieszam łyżką.
  3. Układam na blaszce 18 kulek wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczam je na ciasteczka. Piekę 25-30 minut, albo do zrumienienia.
  4. Na parze rozpuszczam 100g czekolady z łyżką oleju kokosowego. Po upieczeniu ciastka studzę na kratce a potem dekoruję czekoladą.