Czas
- 15 min + pieczenie 30 min.
Uwielbiam wymyślać przepisy na zdrowe słodkości – jest ich na blogu bardzo dużo i znaczna ich większość zawiera w swoim składzie dobrej jakości czekoladę. Bez niej nie wyobrażam sobie życia. Nie jem jej zbyt często, ale jak mam sięgnąć po zdrową słodycz to zawsze wybieram czekoladę. Mam kilku swoich ulubionych producentów i może uda mi się kiedyś o nich napisać.

Ciekawa jestem czy próbowaliście kiedyś surowej czekolady i kakao? Dla mnie to niezapomniany smak i zapach! Jednak odbiegłam od tematu dzisiejszego wpisu – zapraszam na pieczenie ciasteczek owsianych, które na skali od 1 do 10 dostały od moich dzieci 10!


Uwaga
- jeśli ciastka mają być bez glutenu to użyjcie mąki owsianej bezglutenowej z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
- zamiast żurawiny można użyć rodzynek, śliwek suszonych lub moreli bez siarki pokrojonych na mniejsze kawałki
- zamiast pestek słonecznika można użyć posiekanych, dowolnych orzechów
Składniki
- 1/2 szklanki ulubionego masła orzechowego
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 duży banan
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki proszku bez glutenu
- szczypta soli himalajskiej
- 200 g gorzkiej czekolady minimum 60% kakao (100g należy posiekać)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 180C a blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
- Masło orzechowe miksuję z bananem i mlekiem roślinnym, dodaję mąkę owsianą, płatki owsiane, żurawinę, słonecznik, sól, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Mieszam łyżką.
- Układam na blaszce 18 kulek wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczam je na ciasteczka. Piekę 25-30 minut, albo do zrumienienia.
- Na parze rozpuszczam 100g czekolady z łyżką oleju kokosowego. Po upieczeniu ciastka studzę na kratce a potem dekoruję czekoladą.
Edyta
Powiązane artykuły
15 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Jakiej firmy czekoladę używasz? Jak najlepiej się topi: Goplana, Wedel?
Zazwyczaj kupuję belgijską gorzką czekoladę w groszkach na kilogramy.Ja mi się skończy to używam czekolady Wedel.
Zazwyczaj kupuję belgijską gorzką czekoladę w groszkach na kilogramy.Ja mi się skończy to używam czekolady Wedel.
Ojej, belgijska musi być super, ale na pewno droga. Nawet nie wiem, gdzie to kupić :)
Nie jest taka droga. Opłaca się kupić cały kilogram. Ja kupuję w hurtowni która zaopatruje cukiernie.
Nie jest taka droga. Opłaca się kupić cały kilogram. Ja kupuję w hurtowni która zaopatruje cukiernie.
Właśnie, gdzie kupic taka czekokade belgijska w groszkach ?
Syla2006 ja kupuję na ul.Karmelkowej we Wrocławiu. Jest tam hurtownia produktów cukierniczych.
Syla2006 ja kupuję na ul.Karmelkowej we Wrocławiu. Jest tam hurtownia produktów cukierniczych.
Bardzo smacznie się zapowiadają – chyba je sobie dzisiaj upiekę!
Polecam?
Polecam?
Jakiej innej mąki mogę użyć?
Malwina możesz użyć każdej innej mąki a także mielonych orzechów albo migdałów ?
Malwina możesz użyć każdej innej mąki a także mielonych orzechów albo migdałów ?