Czas
- 10 min + pieczenie 20 min.
Uwielbiam zapiekanki owocowe, które zawierają w swoim składzie płatki owsiane i orzechy. Wczorajsze warsztaty w zaprzyjaźnionym Studiu Kulinarnym we Wrocławiu właśnie o tym smaku mi przypomniały. A że sezon gruszkowy w pełni postanowiłam właśnie te owoce wykorzystać do zapiekania.
Nie wiem, czy pamiętacie, ale jakiś czas temu proponowałam zapiekane płatki owsiane na leniwe niedzielne śniadanie. Są bardzo pożywne i smakują wyjątkowo, dlatego przypominam przepis. Znajdziecie go tutaj. Zazwyczaj piekę je z jeżynami i malinami, ale myślę, że śliwki w połączeniu z gruszką też doskonale sprawdzą się w tej recepturze.
Uwaga
- jeśli chcecie, aby deser był bez glutenu użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa
- do deseru można dodać skórkę otartą z pomarańczy, cytryny lub limonki
Składniki
- 5 gruszek pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki jagód goji lub rodzynek niesiarkowanych
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki migdałów
- szczypta soli himalajskiej
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- 4 kopiaste łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
Sos
- 2 banany
- puszka mleka kokosowego bez konserwantów
- 1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam do 180C. Dwa naczynia odpowiadające wielkością małej tortownicy smaruję olejem kokosowym.
- Pokrojone gruszki wkładam do miski, dodaję jagody goji lub rodzynki oraz wiórki kokosowe, syrop klonowy i olej kokosowy . Płatki owsiane oraz orzechy i migdały miksuję krótko, tak aby nie zmiksować ich na mąkę, tylko trochę rozdrobnić. Dodaję je do gruszek i mieszam. Przekładam do foremek i piekę około 20 minut (albo do zrumienienia).
- Miksuję banany z mlekiem kokosowym. Wyskrobuję ziarenka z połowy laski wanilii i mieszam z sosem.
- Deser serwuję w miseczkach. Najpierw wlewam sos, a na niego nakładam dwie łyżki kruszonki.
Edyta
Powiązane artykuły
Ciastka migdałowo-kokosowe
Szarlotka (wersja 2)
Koktajl z truskawek i mango
Ciasto karobowo-bananowe
5 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Mmmmm…zapowiada się wyśmienicie:-)
Magda dziękuję ?Mam nadzieję że wypróbujesz przepis. Pozdrawiam serdecznie.
Magda dziękuję ?Mam nadzieję że wypróbujesz przepis. Pozdrawiam serdecznie.
wygląda super pysznie!
I smakuje wyśmienicie ?