Czas
- 30 min + pieczenie 40 min.
Na naszym stole zagościła już trochę jesienna szarlotka, zapachniały jabłka z cynamonem i herbata miętowa oczekiwała na przybycie gości. Leniwie zbliża się jesień i coraz bardziej kuszą jabłka piętrzące się na straganach, wabią swoim kolorem i zapachem do tego, aby zjadać je, zamykać w słoikach i piec aromatyczne ciasta.
Szarlotkowy sezon powoli czas zacząć. Nawet jeśli jesteście przywiązani do tradycyjnego jabłecznika, to warto choć raz zrobić odstępstwo i wypróbować wersję bez glutenu.
Ciekawa jestem czy ją polubicie?

Ciasto po zrobieniu doskonale formuje się w kule, które należy włożyć na pół godziny do lodówki.

Uwaga
- inspirację do mieszanki mąk bezglutenowych zaczerpnęłam z bloga kwestia smaku
- blaszka 20×30
Składniki - ciasto
- 100g mąki ryżowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g mąki ziemniaczanej (można dać skrobię kukurydzianą)
- 100g migdałów (zmielonych na mąkę)
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 200g oleju kokosowego (stałego)
- 90ml lodowatej wody
Sposób przygotowania
- Miksuję migdały na mąkę.
- Dodaję resztę składników i miksuję na kruszonkę. Wykładam do miski i szybko zagniatam ciasto, które dzielę na pół.
- Ciasto przekładam do lodówki i zabieram się za przygotowanie jabłek.
Składniki - jabłka do szarlotki
- 2kg jabłek
- sok z cytryny
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Jabłka, najlepiej kwaśne obieram i kroję w kostkę. Można też zetrzeć je na tarce. Wkładam do garnka z grubym dnem, dodaję sok z cytryny, ksylitol i prażę ok 10 minut mieszając co jakiś czas. Na koniec rozprowadzam skrobię ziemniaczaną w 3 łyżkach wody i dodaję do jabłek.
- Piekarnik nagrzewam do 180C.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzam pierwszą część ciasta. Potem wykładam jabłka, a na wierzch kruszę drugą część ciasta.
- Piekę 40 minut, albo do zarumienienia się wierzchu ciasta.
Edyta
Powiązane artykuły
Zupa z czerwonej soczewicy z pieczarkami
Zielony poniedziałek – koktajl z truskawek i bazylii
Leczo i zielona zupa – pomysł na prosty obiad
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
cudny przepis:) mam dzieci na diecie a tu bez glutenu, bez jajek bez cukru no po prostu świetnie , w ciągu dwóch dni dwie blachy poszły a to chyba nie koniec ……
Cieszę się ogromnie, że smakuje:)
Bardzo się cieszę! Tym bardziej, że dzieci jedzą. Pozdrawiam ciepło.