Czas

  • 30 min.

Placki z warzyw można zrobić w wielu kombinacjach. Ja zazwyczaj staram się łączyć warzywa o mocnym i charakterystycznym smaku jak por z delikatnym składnikiem. Tutaj akurat z cukinią, która znakomicie sprawdza się także w słodkich recepturach. Na blogu znajdziecie też przepis na pyszne brownie które nie wymaga zbyt dużo pracy i doskonale smakuje.

Składniki

  • 150 g cukinii obranej i startej na tarce
  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • biała część z niewielkiego pora pokrojona w plasterki
  • jajko
  • 2 łyżki mąki z cieciorki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • olej ryżowy do smażenia
  • papier do odsączania placków w tłuszczu

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na placki mieszam dokładnie i przyprawiam do smaku.
  2. Na patelni rozgrzewam olej i smażę niewielkie placki. Układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z tłuszczu.
  3. Zjadam jako samodzielne danie albo jako dodatek do warzywnych dań jednogarnkowych.