Czas
- 30 min.
Placki z warzyw można zrobić w wielu kombinacjach. Ja zazwyczaj staram się łączyć warzywa o mocnym i charakterystycznym smaku jak por z delikatnym składnikiem. Tutaj akurat z cukinią, która znakomicie sprawdza się także w słodkich recepturach. Na blogu znajdziecie też przepis na pyszne brownie które nie wymaga zbyt dużo pracy i doskonale smakuje.
Składniki
- 150 g cukinii obranej i startej na tarce
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
- biała część z niewielkiego pora pokrojona w plasterki
- jajko
- 2 łyżki mąki z cieciorki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- olej ryżowy do smażenia
- papier do odsączania placków w tłuszczu
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na placki mieszam dokładnie i przyprawiam do smaku.
- Na patelni rozgrzewam olej i smażę niewielkie placki. Układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z tłuszczu.
- Zjadam jako samodzielne danie albo jako dodatek do warzywnych dań jednogarnkowych.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Sushi z czarnego ryżu i szparagów
Edyta,
2017-05-09
3 min czytania
Kulki mocy
Edyta,
2015-01-23
1 min czytania
Maliny z miętą pod owsiano-migdałową kruszonką
Edyta,
2015-07-15
2 min czytania
Tarteletki z musem z masła orzechowego
Edyta,
2015-08-31
1 min czytania
15 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Swietny przepis. Uwielbiam takie placuszki. Jednak mam jedno pytanie. Czy moge pominac czosnek?
Maria można pominąć czosnek. Pozdrawiam serdecznie.
Maria można pominąć czosnek. Pozdrawiam serdecznie.
Czym mogłabym zastąpić jajko w tych plackach, będąc na diecie ściśle roślinnej ?
Pysilia zmiksuj połowę masy i pomiń jajo. Pozdrawiam ?
Pysilia zmiksuj połowę masy i pomiń jajo. Pozdrawiam ?
Bardzo lubię cukiniowe placuszki a do nich domowy sos czosnkowy. Mniam. Właśnie wczoraj zajadaliśmy ?
Super Kasiu. Jak możesz to podaj proszę swój przepis. Cieszę się że zagladasz do mnie☺
Super Kasiu. Jak możesz to podaj proszę swój przepis. Cieszę się że zagladasz do mnie☺
Z pewnością wspaniałe. Ja mam pytanie czy można je upiec np.w piekarniku ?
Nie wiem szczerze mówiąc bo nie próbowałam. Wydaje mi się że tak tylko trzeba zrobić trochę gestsze ciasto.
Witam, może to oczywiste, ale ja zawsze mam takie watpliwosci.150 gram kaszy sypkiej, czy już po ugotowaniu? Pozdrawiam
Akurat tutaj już po ugotowaniu.
Akurat nie dla mnie smażenie;unikam tego jak ognia. Ale te skłsdniki (warzywa,mam swoje) uparowałam i było pyszne z kaszą ale najpierw zaczynamy od kiszonek. Dbamy o flore bakteryjną. Ava
Fajny pomysł z tym parowaniem!