Czas

  • 20 min.

Krok za krokiem przestawiam się na surowe słodkości. Skrywają one w sobie niesamowitą moc, ponieważ wszystkie składniki użyte do ich przygotowania pozostają w swoim naturalnym stanie i w trakcie obróbki nie tracą nic ze swoich wartości. I o to właśnie chodzi, aby nasze posiłki były dla nas wartościowym paliwem, które zaspokoi nie tylko chęć na coś słodkiego, ale dostarczy naszemu organizmowi ogromną dawkę enzymów trawiennych, witamin i minerałów. Na blogu pod etykietą surowe słodycze znajdziecie już kilka pysznych i wartościowych receptur.

Do przygotowania trufli pełnych mocy użyłam superżywności, o której więcej już wkrótce będziecie mogli poczytać na tej stronie. Co jakiś czas chcę przedstawiać wam superbohaterów z naszych sklepowych półek. Naprawdę warto poznać ich bliżej. Zjadając superpokarmy dostarczamy organizmowi dużą ilość enzymów i dzięki temu nasze trawienie przebiega optymalnie. Zapraszam serdecznie na warsztaty do Wrocławia, na których w kameralnej grupie będziemy wspólnie tworzyć zdrowe słodkości. Odbędą się one 16 kwietnia, potrwają 5 godzin (od 10:00 do 15:00). Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt: skorupska.edyta@wp.pl

Składniki

  • 200g nerkowców
  • 100g suszonych śliwek
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 30g sezamu niełuskanego
  • 3 łyżki karobu
  • 1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1 średni banan
  • karob i niełuskany sezam do obtoczenia trufelków

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki na trufle wkładam do kielicha maszyny miksującej. Blenduję na niezbyt jednolitą masę, którą mieszam kilkakrotnie podczas miksowania.
  • Formuję kulki dowolnej wielkości i obtaczam je w karobie, albo sezamie. Przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka dni.