Czas

  • 10 min + pieczenie 20 min.

Pyszne ciastka – do ich zrobienia możecie użyć wiórek kokosowych, albo wytłoczyn z wiórek po wyciskaniu mleka. Doskonale też sprawdzi się mąka kokosowa. Jeśli chcecie, aby ciastka były bez glutenu to dodajcie płatki z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu.

Na wierzchu można położyć migdał, albo jakiś ulubiony orzech. Doskonale też sprawdzi się mały kleksik ulubionej marmolady, najlepiej domowej roboty. Ciastka doskonale sprawdzą się w śniadaniówce jako przekąska.

Uwaga

  • wychodzi 20 ciasteczek
  • jeśli chcesz, aby ciastka były bezglutenowe użyj płatków owsianych z symbolem przekreślone kłosa na opakowaniu
  • do ozdobienia ciastek można użyć migdałów lub orzechów

Składniki

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 130 g migdałów
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g mąki gryczanej
  • 2 banany
  • 40 ml słodu daktylowego
  • szczypta różowej soli himalajskiej

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki miksuje na gładką masę. Układam 20 kulek wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczam je ręką na niewielkie ciasteczka. Każde ozdabiam migdałem lub orzechem.
  3. Piekę 20-25 minut – studzę na kratce.
  4. Ciastka można przechowywać w szklanym słoiku przez 7 dni.