Czas
- 10 min + pieczenie 20 min.
Pyszne ciastka – do ich zrobienia możecie użyć wiórek kokosowych, albo wytłoczyn z wiórek po wyciskaniu mleka. Doskonale też sprawdzi się mąka kokosowa. Jeśli chcecie, aby ciastka były bez glutenu to dodajcie płatki z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu.
Na wierzchu można położyć migdał, albo jakiś ulubiony orzech. Doskonale też sprawdzi się mały kleksik ulubionej marmolady, najlepiej domowej roboty. Ciastka doskonale sprawdzą się w śniadaniówce jako przekąska.
Uwaga
- wychodzi 20 ciasteczek
- jeśli chcesz, aby ciastka były bezglutenowe użyj płatków owsianych z symbolem przekreślone kłosa na opakowaniu
- do ozdobienia ciastek można użyć migdałów lub orzechów
Składniki
- 100 g wiórek kokosowych
- 130 g migdałów
- 50 g płatków owsianych
- 50 g mąki gryczanej
- 2 banany
- 40 ml słodu daktylowego
- szczypta różowej soli himalajskiej
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki miksuje na gładką masę. Układam 20 kulek wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczam je ręką na niewielkie ciasteczka. Każde ozdabiam migdałem lub orzechem.
- Piekę 20-25 minut – studzę na kratce.
- Ciastka można przechowywać w szklanym słoiku przez 7 dni.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Cieciorka z pieczonymi warzywami – pasta
Edyta,
2014-06-30
1 min czytania
Placki z cukinii, pora i kaszy jaglanej
Edyta,
2016-11-14
1 min czytania
CZEKOLADOWY FASOLOWIEC
Edyta,
2019-10-15
2 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.