Czas
- 30 min.
To pierwszy marny sezon malinowy na naszej działce od pięciu lat. Zupełnie nie wiem czemu, ale krzaczki które zawsze pięknie obsypane były czerwonymi malinami prawie w ogóle przestały owocować. Szkoda, bo każdego roku cieszyliśmy się tymi owocami aż do końca listopada. Na szczęście wynagrodziła nam to obficie aronia, śliwka i czerwona porzeczka.
Ratunkiem w sytuacji malinowego kryzysu jest Pani Kasia, która w pobliżu prowadzi swój wspaniale zaopatrzony warzywniak, gdzie każdego dnia możemy kupić soczyste i słodkie owoce, które czasem przyjeżdżają do Wrocławia z Gór Sowich.Dzisiaj zapraszam na szybki deserek, taki do przygotowania w 10 minut. Zmieszajcie maliny z aromatyczną miętą, skropcie sokiem z cytryny…i prawie gotowe:)
Jeszcze tylko chwilka na zrobienie kruszonki i wstawienie wszystkiego do piekarnika. Deser ten cudownie smakuje na ciepło, podany z gałką lodów. Skusicie się?
Maliny odpoczywają w pachnącej mięcie.
A to już efekt końcowy: pyszne maliny z miętą pod owsiano-migdałową kruszonką:)
Uwaga
- jeśli deser ma być bezglutenowy to użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa
- z tej ilości składników możecie upiec kruszonkę w małej tortownicy
- zamiast migdałów można dodać orzechy laskowe
- zamiast oleju kokosowego możecie dodać dobrej jakości masła
Składniki
- 100g płatków owsianych górskich
- 70g migdałów lub płatków migdałowych
- 30g oleju kokosowego
- 15g cukru kokosowego
- kilka listków mięty, ja dałam 10
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ksylitolu do malin
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 180C.
- Maliny mieszam z sokiem z cytryny, miętą i łyżką ksylitolu.
- Płatki owsiane, migdały, olej kokosowy i cukier kokosowy i miksuję przez chwilę na kruszonkę. Maliny przekładam do miseczek żaroodpornych lub papilotek i posypuję obficie kruszonką. Piekę 20 minut. Podaję na ciepło z gałką lodów. Smacznego.
Edyta
Powiązane artykuły
Baton owsiany bez pieczenia
Ciastka owsiane
Tempeh i kiszona kapusta
5 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Jesteś niesamowita ! Takie pyszności wygląda apetycznie uwielbiam maliny. Zrobię mężusiowi na deserek.Dz. za przepis.Miłego dnia !
Zrób koniecznie. Mam nadzieję że mężowi posmakują:)
Edytko a ile tych malin mniej więcej?
Małgosiu ilość maliny zależy od foremek w jakich pieczesz. Powinny przykryć ich dno.A potem przysypujesz je kruszonka. Ja zapiekanka maliny w małych kokilkach. Pozdrawiam ciepło. Edyta
Małgosiu ilość maliny zależy od foremek w jakich pieczesz. Powinny przykryć ich dno.A potem przysypujesz je kruszonka. Ja zapiekanka maliny w małych kokilkach. Pozdrawiam ciepło. Edyta