Czas
- 30 min.
Kraina obfitości – mamy niemal każdy rodzaj pożywienia na wyciągnięcie ręki. Często nie myślimy o tym, jak dawno został on wyprodukowany. Jesteśmy atakowani przez reklamy śmieciowego jedzenia, aby za chwilę usłyszeć, że na wszystkie problemy związane z odżywianiem jest cudowne rozwiązanie – tabletka.
To, co kładziesz na swoim talerzu ma ogromny wpływ na twoje zdrowie. Na szczęście coraz więcej ludzi uświadamia sobie, jakie korzyści płyną ze stosowania diety roślinnej. Wiosna i lato to najlepszy czas , aby spróbować…
Pełnowartościowa dieta oparta na produktach roślinnych daje ogromne możliwości. Możesz wybierać z pełnej gamy produktów, zaczynając od pełnoziarnistych zbóż i kasz, poprzez warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy i pestki.
Zapraszam dzisiaj na pyszne sushi z kapusty, o której zbyt często zapominamy, a jest ona wspaniałym źródłem witamin: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, U i takich składników mineralnych jak : cynk, miedź, siarka, potas, mangan kobalt, fluor, chlor, jod, wapń, żelazo, fosfor arsen, sód.
Sushi nauczyłam się przygotowywać na kursie makrobiotyki, który był dla mnie inspiracją do tego, aby tworzyć własne talerze makrobiotyczne, o których napiszę już wkrótce.
Składniki
- 6 liści kapusty włoskiej
- 2 marchewki
- 1 ogórek
- kiszona kapusta – 1 garść
- 1 tofu wędzone (opcja)
- 2 łyżki dobrej musztardy
- 1 łyżka masła orzechowego
- bambusowa mata do zwijania sushi
Sposób przygotowania
- Musztardę i masło orzechowe mieszam dokładnie na gładki sos.
- Kładę matę bambusową na blacie. Układam na niej dwa liście kapusty tak, aby były rozłożone na całej powierzchni. Na dole układam kiszoną kapustę, 3 paski marchewki i 2 paski ogórka. Jeśli robię wersję z tofu to układam jeden pasek.
- Wszystko delikatnie polewam sosem.
- Zwijam od dołu dociskając wszystkie składniki w taki sposób, aby wyszła ładna rolka. Kroję na plastry. Podaję z sosem sojowym (bezglutenowym).
- Bardzo ważną rzeczą jest, aby zawijać kapuściane sushi dopiero wtedy jak liście kapusty będą zupełnie suche. Bon appetit!
Edyta
Powiązane artykuły
Szarlotka (wersja 2)
Krakersy zmieniające życie
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.