Czas
- 15 min + moczenie grochu + pieczenie 40 min.
Przeczytałam ostatnio, że jaglanka jest najstarszą kaszą, a właściwie trawą (proso) i w Chinach była znana wcześniej niż ryż. Chińczycy z upodobaniem popijają w ciągu dnia rzadki kleik z kaszy jaglanej. Jest bezcenna dla naszego organizmu ze względu na swoją zasadowość i bezglutenowość. Ma neutralny smak, więc warto dodawać ją do wszystkiego. U mnie dzisiaj w połączeniu z grochem zagrała jedną z pierwszoplanowych ról. Przedstawiam duet doskonały: kasza jaglana i groch.
Składniki
- 300 g grochu
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki majeranku
- olej kokosowy do smażenia
- curry
- kurkuma
- sól
- pieprz
- kombu lub liście laurowe (do gotowania grochu)
Sposób przygotowania
- Groch moczę przez dwie godziny. Po namoczeniu płuczę dokładnie i gotuję do miękkości z kombu lub z dwoma listkami laurowymi.
- Siemię lniane mielę, zalewam letnią wodą i mieszam dokładnie.
- Obraną i startą na tarce marchewkę smażę przez chwilę na oleju kokosowym doprawiając ją solą, curry i kurkumą – do smaku (daję dość dużo przypraw). Cebulę kroję w drobną kostkę i także smażę na oleju kokosowym z tymi samymi przyprawami.
- Do dużej miski wkładam: ugotowany i ostudzony groch, jaglankę, marchew, cebulę, siemię. Przyprawiam dużą ilością majeranku i pieprzu. Solę do smaku. Masę mieszam bardzo dokładnie. NIE MIKSUJĘ.
- Płaską niedużą formę smaruję olejem kokosowym (można posypać ją siemieniem lnianym) i wykładam pasztet. Piekę w 180C przez 40 minut (do zrumienienia). Bon appetit!
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Pasta z suszonych pomidorów, czarnych oliwek i żurawiny
Edyta,
2016-02-26
1 min czytania
Rozgrzewająca owsianka ze śliwką i gruszką
Edyta,
2017-09-21
2 min czytania
Wegańskie muffinki mocno czekoladowe
Edyta,
2020-05-11
2 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.