Czas

  • 15 min + pieczenie 60 min.

Jesień to w naszym domu czas pieczenia pasztetów. W tym roku mam zamiar przetestować ich bardzo dużo, w rożnych kombinacjach. Na blogu pojawił się już pasztet z kaszy jaglanej i grochu, który bardzo nam smakował. Jest on bardzo łatwy do przygotowania, co mam nadzieję zachęci wielu z Was do podjęcia próby zrobienia go we własnym domu:)

Uwaga

  • inspirowałam się przepisem Olgi Smile

Składniki

  • 400g ziaren cieciorki
  • 1 szklanka wody
  • 3 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • pół kubka płatków jaglanych
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 słoik pomidorów suszonych
  • 1 słoik czarnych oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • oregano, sól, pieprz – do smaku
  • oliwa

Sposób przygotowania

  1. Wieczorem namaczam ziarna cieciorki w dużej ilości letniej wody i zostawiam na całą noc. Rano płuczę je dokładnie na sicie, przekładam do kielicha maszyny miksującej, dolewam olej z pomidorów suszonych (pół słoika, 1 szklankę wody) i miksuję na bardzo gładką masę.
  2. Cebulkę kroję w drobną kostkę i podsmażam na złoto na 2 łyżkach oliwy. Po wystudzeniu dodaję do masy z cieciorki.
  3. Do masy dodaję kolejne składniki: czosnek przeciśnięty przez praskę (tak naprawdę ilość dodanego czosnku zależy od Waszych preferencji smakowych), dosypuję pół kubka płatków jaglanych (mogą to być też płatki ryżowe – w wersji bez glutenu, lub po prostu bułka tarta), 2 łyżki skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana) i mieszam wszystko dokładnie.
  4. Na koniec kroję pomidory w paski , a oliwki w plasterki i dokładam razem z przyprawami do masy. Mieszam wszystko bardzo dokładnie i sprawdzam, czy smak mi odpowiada. Jeśli nie jest wyraźny, doprawiam jeszcze trochę i wkładam pasztet do blaszki wyłożonej pergaminem. U mnie jest to blaszka o wielkości 30x40cm.
  5. Pasztet wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C i piekę około godziny, aż pasztet będzie rumiany.
  6. Podczas pieczenia pasztetów do piekarnika zawsze wstawiam blaszkę z gorącą wodą. Lubię pieczenie pasztetów, chlebów i niektórych ciast z parą wodną.