Czas

  • 30 min.

Bardzo lubię soczewicę i wkrótce pojawi się ona jako główna bohaterka kilku dań. W ślad, za zupą z czerwonej soczewicy, którą możecie ugotować zaglądając tu: https://przyzielonymstole.pl/uncategorized/zupa-z-czerwonej-soczewicy/ zagościła na zielonym stole zupa z jej siostry – pysznej zielonej soczewicy. Gotowałam ją razem z morskim wodorostem kombu (który na koniec wyjęłam). Zawiera on bardzo dużo składników mineralnych. Zupa jest treściwa i stanowi samodzielne danie obiadowe. Doskonale nadaje się, aby zapakować ją do lunchboxa i zabrać do pracy.

Składniki

  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 8-10 pieczarek
  • pomidory w puszcze lub 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól (u mnie himalajska)
  • pieprz
  • natka pietruszki lub kolendra
  • olej kokosowy do smażenia
  • kombu (opcja)

Sposób przygotowania

  1. Soczewicę zalewam letnią wodą na czas przygotowywania innych warzyw.
  2. Pieczarki myję bardzo dokładnie i osuszam. Przesmażam na niewielkiej ilości oleju kokosowego i wkładam do garnka, w którym będzie gotowała się zupa.
  3. Paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę, szybko przesmażam i dokładam do pieczarek.
  4. Dodaję pomidory, kombu i dokładnie wypłukaną soczewicę.
  5. Zalewam taką ilością wody, aby warzywa były przykryte i gotuję aż soczewica będzie miękka.
  6. Doprawiam solą i pieprzem.
  7. Na talerzu posypuję obficie natką lub kolendrą. Bon appetit!