Czas

  • 30 min.

SOCZEWICA jest dla naszego organizmu doskonałym źródłem białka (w 100g soczewicy jest go aż 26g), które potrzebne jest każdej komórce naszego ciała. Jest niezbędne do wzrostu i naprawy wszystkich tkanek – od mięśni i kości po włosy i paznokcie.

Jedząc soczewicę odżywiamy nasze nerki i nadnercza. Dostarczamy do naszych organizmów dawkę kwasu foliowego, witaminy B6 a także wapń, żelazo, mangan i magnez. Soczewica jest pyszna i tania. Można zrobić z niej pasztet, pastę do chleba, sycący gulasz lub ugotować zupę:)

Składniki

  • 2 cebule
  • 4 średnie marchewki
  • 1 duża papryka
  • 1 średnia cukinia
  • pomidory w puszce
  • 3/4 kubka czerwonej soczewicy
  • słodka papryka
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy
  • bazylia – kilka listków (opcja)

Sposób przygotowania

  1. Warzywa dokładnie myję. Marchewkę , cukinię, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.
  2. Paprykę kroję w paski. Wszystkie warzywa smażę przez 3 minuty na oleju kokosowym.
  3. Gdy warzywa się smażą płuczę dokładnie soczewicę. Dodaję ją razem z pomidorami do warzyw. Zalewam wodą ( taką ilością, aby była to dość gęsta zupa) i gotuję ok 25 minut. Na koniec doprawiam papryką, solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Czasem dokładam kilka listków bazylii.
  4. Jeśli lubicie ziemniaki to możecie dodać do zupy na samym początku. (3 sztuki pokrojone w kostkę).