Czas
- 30 min.
SOCZEWICA jest dla naszego organizmu doskonałym źródłem białka (w 100g soczewicy jest go aż 26g), które potrzebne jest każdej komórce naszego ciała. Jest niezbędne do wzrostu i naprawy wszystkich tkanek – od mięśni i kości po włosy i paznokcie.
Jedząc soczewicę odżywiamy nasze nerki i nadnercza. Dostarczamy do naszych organizmów dawkę kwasu foliowego, witaminy B6 a także wapń, żelazo, mangan i magnez. Soczewica jest pyszna i tania. Można zrobić z niej pasztet, pastę do chleba, sycący gulasz lub ugotować zupę:)
Składniki
- 2 cebule
- 4 średnie marchewki
- 1 duża papryka
- 1 średnia cukinia
- pomidory w puszce
- 3/4 kubka czerwonej soczewicy
- słodka papryka
- czosnek
- sól
- pieprz
- olej kokosowy
- bazylia – kilka listków (opcja)
Sposób przygotowania
- Warzywa dokładnie myję. Marchewkę , cukinię, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.
- Paprykę kroję w paski. Wszystkie warzywa smażę przez 3 minuty na oleju kokosowym.
- Gdy warzywa się smażą płuczę dokładnie soczewicę. Dodaję ją razem z pomidorami do warzyw. Zalewam wodą ( taką ilością, aby była to dość gęsta zupa) i gotuję ok 25 minut. Na koniec doprawiam papryką, solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Czasem dokładam kilka listków bazylii.
- Jeśli lubicie ziemniaki to możecie dodać do zupy na samym początku. (3 sztuki pokrojone w kostkę).
Edyta
Powiązane artykuły
3 sposoby na budyń z kaszy jaglanej
Zielony budyń z chlorellą
Zupa z czerwonej soczewicy z pieczarkami
8 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Jak zwykle brakuje jakiegoś składnika, nie mam czerwonej soczewicy, może być brązowa? :) Pozdrawiam Cię Edytko i dzięki za te przepisy.
Bardzo proszę i zachęcam do próbowania innych:)
Edyta, zupa wspaniała.
Zupa wyśmienita. Teraz wypróbuję pasty z orzechów :)
Cieszę się, że smakowała:) Zapraszam do próbowania WSZYSTKIEGO. Pozdrawiam:)
Wyśmienita jest ta zupa! Szybka, pyszna, pożywna i tania! :-)
Bardzo dobra zupka, Edi!
Nie mam cukini i papryki, ale dodałam pora.Może będzie ok?