Czas

  • 10 min + chłodzenie przez 5 godz.

Lody z samych owoców i ziół to zdrowy i szybki deser. Warto mieć w zamrażalniku kilka ulubionych owocowych mieszanek. Ja do swoich zawszę dodaję odrobinę świeżych ziół: mięty, melisy, bazylii, albo rozmarynu. Nadają one lodom niepowtarzalny smak. Dzisiejsze lody swoją kremową konsystencję zawdzięczają zamrożonemu bananowi. Należy pamiętać, aby owoce na początku były mrożone na podkładce, a nie w woreczku. Ten zabieg bardzo ułatwi miksowanie.

Uwaga

  • zamiast mango można dodać inne słodkie owoce

Składniki

  • 20 czereśni bez pestek
  • 2 banany pokrojone w plasterki
  • 1 dojrzałe mango pokrojone na małe kawałki
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania

  1. Owoce kroję i układam na podkładce razem z miętą. Mrożę przez 5 godzin lub dłużej.
  2. Wkładam je do kielicha maszyny miksującej o dużej mocy i miksuję do pożądanej konsystencji.
  3. Podaję z sezonowymi owocami.