Czas
- 30 min.
Jak tylko robi się chłodniej, a ja mam wolną chwilę to siedzę w domu i piekę pasztety, ciasta i ciasteczka. Tym razem postanowiłam, że ciastka będą z siemienia lnianego, koniecznie z gorzką czekoladą, bo takie lubimy najbardziej. Zachęcam do odrobiny relaksu, do oderwania się od pędu życia, zamknięcia w kuchni i przygotowania ciasteczek dla najbliższych. Czasem z kilku prostych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego i zdrowego. Receptura, którą przygotowałam nie zawiera: mąki i cukru.
Składniki
- 1 szklanka mielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić samemu)
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- pół szklanki mąki migdałowej (czyli migdałów zmielonych na mąkę)
- 100 g niesiarkowanych daktyli
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 duży dojrzały banan
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ulubionego słodu (lub tyle, aby ciasteczka były odpowiednio słodkie)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 1 skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
- 100g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 180C. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
- Rozpuszczam na parze 50g czekolady, a resztę kroję na małe kawałki.
- Daktyle namaczam w mleku roślinnym, mielę siemię lniane i odkładam do miski. Mielę migdały i dodaję do siemienia, dosypuję wiórki, sól , cynamon, ekstrakt z wanilii, oraz skórkę z cytryny. Miksuję daktyle namoczone w mleku na pastę razem z bananem, słodem, olejem kokosowym, kakao i rozpuszczoną czekoladą, oraz z proszkiem do pieczenia. Do kielicha maszyny miksującej dosypuję siemię, wiórki, mąkę migdałową i jeszcze raz wszystko dokładnie miksuję. Jeśli masa jest bardzo gęsta to dolewam jeszcze odrobinę mleka roślinnego. Powinna być na tyle gęsta, aby ciastka dały się układać na blaszce łyżką i nie rozlewały się.
- Do masy dodaję pokrojoną czekoladę i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszam. Wykładam na blaszkę łyżką i delikatnie rozpłaszczam. Piekę 20 minut.
Edyta
Powiązane artykuły
Czekoladowy sernik z tofu
Ciastka z płatków owsianych
Chrupiące batony raw z płatkami owsianymi
Sernik z mango, nerkowców i tofu
6 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Jadłam je. Pychotka :)
To muszą być absolutnie fantastyczne ciastka i ja je na pewno wkrótce wypróbuję :)
Bardzo fajny blog i przepisy w moim typie, jestem stałą czytelniczką, pozdrawiam
Cieszę się! Ja też bardzo lubię do Ciebie zaglądać:) Dobrego dnia. Edyta
pyszne :)
Pozdrawiam Kasiu:)
Zjadłabym, na pewno są pyszne :)