Czas

  • 30 min.

Jak tylko robi się chłodniej, a ja mam wolną chwilę to siedzę w domu i piekę pasztety, ciasta i ciasteczka. Tym razem postanowiłam, że ciastka będą z siemienia lnianego, koniecznie z gorzką czekoladą, bo takie lubimy najbardziej. Zachęcam do odrobiny relaksu, do oderwania się od pędu życia, zamknięcia w kuchni i przygotowania ciasteczek dla najbliższych. Czasem z kilku prostych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego i zdrowego. Receptura, którą przygotowałam nie zawiera: mąki i cukru.

Składniki

  • 1 szklanka mielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić samemu)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • pół szklanki mąki migdałowej (czyli migdałów zmielonych na mąkę)
  • 100 g niesiarkowanych daktyli
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ulubionego słodu (lub tyle, aby ciasteczka były odpowiednio słodkie)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 1 skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
  • 100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
  2. Rozpuszczam na parze 50g czekolady, a resztę kroję na małe kawałki.
  3. Daktyle namaczam w mleku roślinnym, mielę siemię lniane i odkładam do miski. Mielę migdały i dodaję do siemienia, dosypuję wiórki, sól , cynamon, ekstrakt z wanilii, oraz skórkę z cytryny. Miksuję daktyle namoczone w mleku na pastę razem z bananem, słodem, olejem kokosowym, kakao i rozpuszczoną czekoladą, oraz z proszkiem do pieczenia. Do kielicha maszyny miksującej dosypuję siemię, wiórki, mąkę migdałową i jeszcze raz wszystko dokładnie miksuję. Jeśli masa jest bardzo gęsta to dolewam jeszcze odrobinę mleka roślinnego. Powinna być na tyle gęsta, aby ciastka dały się układać na blaszce łyżką i nie rozlewały się.
  4. Do masy dodaję pokrojoną czekoladę i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszam. Wykładam na blaszkę łyżką i delikatnie rozpłaszczam. Piekę 20 minut.