Czas
- 30 min + chłodzenie 2 godz.
Wykwintna… prawie wytrawna, bardzo mocno czekoladowa…TARTA, taka jak lubię! U mnie powstały cztery minitarty, ale z tych składników możecie zrobić jedną małą. Po zjedzeniu jednego kawałka poczujecie, że warto było się trochę potrudzić, aby ją przygotować. Dodatek dyni do czekolady sprawia, że mus jest bardzo aksamitny.
Spód wykonany został z bezglutenowych płatków owsianych. Nie trzeba wstawiać jej do lodówki, aby stężała. Wystarczą 2 godziny i będzie gotowa do krojenia.
Uwaga
- składniki na cztery mini tarty, lub jedną małą blachę
Składniki - spód
- 1,5 szklanki płatków owsianych (certyfikowanych, bez glutenu)
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, lub kukurydzianej
- 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
- 4 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania
- Mielę siemię lniane i zalewam 3 łyżkami wody, odstawiam. Mielę szklankę płatków owsianych. Do miski wkładam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto (jest to bardziej kruszonka, niż zwarte ciasto).
- Formę na średnią tartę (lub tak jak u mnie, na cztery mini tarty) smaruję olejem kokosowym i cienko wyklejam ciastem. Piekę 25 minut w 180C.
Składniki - wypełnienie
- 300g gorzkiej czekolady (u mnie 70% kakao)
- 3/4 szklanki pure z dyni (może być z dyni ugotowanej, lub upieczonej, ważne, aby nie było rzadkie)
- 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
- 100 ml mleka kokosowego
- szczypta cynamonu (taka większa, jeśli lubicie)
Sposób przygotowania
- Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z mlekiem i olejem kokosowym. Dodaje pure z dyni i odrobinę cynamonu i miksuję wszystko na gładką masę.
- Przekładam masę na podpieczony spód, wyrównuje i odstawiam na 2 godziny. Tarta tężeje doskonale w temperaturze pokojowej.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Curry z ziemniaków i szpinaku
Edyta,
2016-05-15
2 min czytania
Ciastka z płatków owsianych
Edyta,
2015-10-06
1 min czytania
Witariańskie czekoladowe brownie
Edyta,
2016-03-11
2 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.