Czas
- 2 godz. + pieczenie 20 min.
Jakiś czas temu hitem na wielu blogach był chleb zmieniający życie, który nie przypadł mi do gustu. Jego płaską wersją są te krakersy, które moje życie zmieniły:). Smakują dużo lepiej niż chleb (to oczywiście tylko moja opinia). Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Uwaga
- przepis pochodzi tej strony
Składniki
- 1 szklanka (135g nasion słonecznika)
- ½ szklanki (90g nasion lnu)
- 1/3 szklanki (50g nasion dyni)
- ¼ szklanki (40g sezamu)
- 1 ½ szklanki (150g płatków owsianych, certyfikowanych jeśli jesteś na diecie bezglutenowej)
- 2 łyżki nasion chia (można pominąć)
- 4 łyżki babki płesznik
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka słodu (np. syropu klonowego)
- 3 łyżki stopionego oleju kokosowego
- 1 ½ szklanki / 350ml wody
Sposób przygotowania
- W dużej misce połącz wszystkie suche składniki. Syrop klonowy, olej (rozpuszczony) i wodę wymieszaj razem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie suche to dodaj jeszcze jedną, lub dwie łyżeczki wody. Możesz też dodać przyprawy, takie jakie lubisz (u mnie jest to kilka listków rozmarynu, czosnek)
- Ciasto możesz podzielić na pół i upiec 2 blachy bardzo cienkich krakersów, lub jedną blachę trochę grubszych (ja lubię właśnie takie). Jeśli zdecydujesz się na 2 blachy, to do jednej dodaj przyprawy (rozmaryn, czosnek, oregano lub kminek).
- Wyłóż blachę z piekarnika (tą dużą) papierem do pieczenia i rozwałkuj na niej ciasto (możesz też rozprowadzić je ręką), tak aby na całej blaszce miało taką samą grubość. Odstaw na 2 godziny lub dłużej, nawet na całą noc. Pokrój na prostokąty przed pieczeniem.
- Rozgrzej piekarnik do 180C. Piecz krakersy przez 10 minut. Po tym czasie przekręć je na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut, aż będzie złociste i chrupiące.
- Jak ostygną połam na kawałki. Taki chlebek możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 tygodnie.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Kulki mocy
Edyta,
2015-01-23
1 min czytania
Czekoladki – raw pralinki
Edyta,
2017-02-13
2 min czytania
Ciastka owsiane
Edyta,
2016-10-20
2 min czytania
Ciasto z cukinii
Edyta,
2016-01-11
2 min czytania
Pasta z natki pietruszki i suszonych pomidorów
Edyta,
2014-03-26
1 min czytania
8 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Bałam się, że krakersy będą się kruszyły, ale wyszły cudowne – zwarte, sycące i zaskakująco smaczne (nawet bez żadnych dodatków)! Następnym razem posolę płynne składniki, bo niedokładnie wymieszałam sól z ziarnami… Dziękuję za wspaniały przepis, to idealny pomysł na szkolną przekąskę dla dzieci! :)
Jeśli robię je w ten sposób, że całą masę wykładam na blaszkę to są grubsze i nie kruszą się. Jak piekę 2 blachy z tej porcji to są bardzo delikatne:) Cieszę się, że smakują i pozdrawiam serdecznie.
Krakersy smakują wyśmienicie. Szczególnie jeśli zjada się je z nutellą śliwkowo-daktylową. Wspaniałe jako drugie śniadanie do pracy. Polecam.
Wszystkim polecam pyszne krakersy. Są bardzo sycące. Idealny posiłek w pracy z hummusem dyniowym.
No w końcu sie chyba odważę… Uwielbiam wszelkiego rodzaju ziarniste wypieki, ale ilekroć widziałam przepis na jakiś przepis na chleb odmieniający życie, zastanawiałam się, jak go kroić. Tutaj ten problem odpada, wiec się biorę do roboty, bo wygląda bardzo apetycznie.
Pozdrawiam
Ja też zawsze miałam problem z krojeniem takiego chleba. Warto pamiętać o tym, aby podpiec krakers z obu stron. Chrupkość bardzo mu służy:) Ten krakers to moja ulubiona przekąska podróżna. Pozdrawiam
Rewelacyjne!!!! Robię już je drugi raz w tym tygodniu, bo znikają w oka mgnieniu!
Nie mam syropu klonowego czy mogę zastąpić go miodem? A zamiast oleju kokosowego czy może być inny tłuszcz?