Czas

  • 2 godz. + pieczenie 20 min.

Jakiś czas temu hitem na wielu blogach był chleb zmieniający życie, który nie przypadł mi do gustu. Jego płaską wersją są te krakersy, które moje życie zmieniły:). Smakują dużo lepiej niż chleb (to oczywiście tylko moja opinia). Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Uwaga

Składniki

  • 1 szklanka (135g nasion słonecznika)
  • ½ szklanki (90g nasion lnu)
  • 1/3 szklanki (50g nasion dyni)
  • ¼ szklanki (40g sezamu)
  • 1 ½ szklanki (150g płatków owsianych, certyfikowanych jeśli jesteś na diecie bezglutenowej)
  • 2 łyżki nasion chia (można pominąć)
  • 4 łyżki babki płesznik
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodu (np. syropu klonowego)
  • 3 łyżki stopionego oleju kokosowego
  • 1 ½ szklanki / 350ml wody

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki. Syrop klonowy, olej (rozpuszczony) i wodę wymieszaj razem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie suche to dodaj jeszcze jedną, lub dwie łyżeczki wody. Możesz też dodać przyprawy, takie jakie lubisz (u mnie jest to kilka listków rozmarynu, czosnek)
  2. Ciasto możesz podzielić na pół i upiec 2 blachy bardzo cienkich krakersów, lub jedną blachę trochę grubszych (ja lubię właśnie takie). Jeśli zdecydujesz się na 2 blachy, to do jednej dodaj przyprawy (rozmaryn, czosnek, oregano lub kminek).
  3. Wyłóż blachę z piekarnika (tą dużą) papierem do pieczenia i rozwałkuj na niej ciasto (możesz też rozprowadzić je ręką), tak aby na całej blaszce miało taką samą grubość. Odstaw na 2 godziny lub dłużej, nawet na całą noc. Pokrój na prostokąty przed pieczeniem.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180C. Piecz krakersy przez 10 minut. Po tym czasie przekręć je na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut, aż będzie złociste i chrupiące.
  5. Jak ostygną połam na kawałki. Taki chlebek możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 tygodnie.