Czas
- 15 min + pieczenie 40 min.
Piernik z kaszy jaglanej nie różni się zbytnio od mojego jaglanego brownie. Skład receptury jest nieco bogatszy: dodaję do niego orzechy laskowe, pekany, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, lub cytryny. Wierzch ciasta polewam pyszną czekoladą zmieszaną z mlekiem roślinnym i olejem kokosowym. Jeszcze tylko garść białych śnieżynek i możecie się częstować:). Tu po piernik sięgały wspaniałe dziewczyny: Magda P., Klaudia Sz., Kasia B., i Ilonka Z.
Uwaga
- blaszka 30x40cm
Składniki - piernik
- 200 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
- szczypta soli
- 2 banany zmiksowane (zamiennik jajek) – jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej dodaj 2 jajka
- 50 ml oleju kokosowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka roślinnego
- przyprawa do piernika – 1 opakowanie (20g)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, lub cytrynowej (najlepiej, takiej zrobionej w domu)
- 100 g pekanów, lub orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych (uprażonych na suchej patelni i pozbawianych skórki)
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam do 180C.
- Olej kokosowy rozpuszczam. Wszystkie składniki oprócz skórki i orzechów miksuje na gładką masę. Dodaję skórkę, i posiekane orzechy. Mieszam dokładnie i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 40 minut.
Składniki - polewa
- 100g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 50 ml mleka kokosowego (gęstego)
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- płatki kokosowe
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki rozpuszczam w kąpieli wodnej. Mieszam dokładnie, aż masa będzie jednolita.
- Polewam wystudzone ciasto.
- Wierzch posypuje płatkami kokosowymi.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Czekoladki – raw pralinki
Edyta,
2017-02-13
2 min czytania
Chrupiące batony raw z płatkami owsianymi
Edyta,
2016-03-04
2 min czytania
Krakersy bardzo chrupiące
Edyta,
2014-06-14
1 min czytania
Wegańskie muffinki mocno czekoladowe
Edyta,
2020-05-11
2 min czytania
Krakers z resztek – kuchnia zero waste
Edyta,
2020-05-18
2 min czytania
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Od czego to ciasto jest takie ciemne ? W składzie nie widzę kakao…
Dodaję 2 łyżki kakao. Wkradł się błąd.Dziękuję za uważność. Już poprawiam?
Dodaję 2 łyżki kakao. Wkradł się błąd.Dziękuję za uważność. Już poprawiam?