Czas

  • 15 min + pieczenie 40 min.

Piernik z kaszy jaglanej nie różni się zbytnio od mojego jaglanego brownie. Skład receptury jest nieco bogatszy: dodaję do niego orzechy laskowe, pekany, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, lub cytryny. Wierzch ciasta polewam pyszną czekoladą zmieszaną z mlekiem roślinnym i olejem kokosowym. Jeszcze tylko garść białych śnieżynek i możecie się częstować:). Tu po piernik sięgały wspaniałe dziewczyny: Magda P., Klaudia Sz., Kasia B., i Ilonka Z.

Uwaga

  • blaszka 30x40cm

Składniki - piernik

  • 200 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
  • szczypta soli
  • 2 banany zmiksowane (zamiennik jajek) – jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej dodaj 2 jajka
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • przyprawa do piernika – 1 opakowanie (20g)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, lub cytrynowej (najlepiej, takiej zrobionej w domu)
  • 100 g pekanów, lub orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych (uprażonych na suchej patelni i pozbawianych skórki)

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180C.
  2. Olej kokosowy rozpuszczam. Wszystkie składniki oprócz skórki i orzechów miksuje na gładką masę. Dodaję skórkę, i posiekane orzechy. Mieszam dokładnie i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 40 minut.

Składniki - polewa

  • 100g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 50 ml mleka kokosowego (gęstego)
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • płatki kokosowe

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki rozpuszczam w kąpieli wodnej. Mieszam dokładnie, aż masa będzie jednolita.
  2. Polewam wystudzone ciasto.
  3. Wierzch posypuje płatkami kokosowymi.