Czas
- 50 min.
Lubimy proste ciasteczka, które można przechowywać w słoiku. Zazwyczaj zbyt długo tam nie poleżą – nasza trójka dzieci zawsze znajdzie dobry argument na to, aby wymieść taki słoiczek, aż do ostatniego okruszka.
Ślimaczki zaraz po upieczeniu są miękkie, po kilku godzinach twardnieją, a po 2 dniach spędzonych w słoiku znowu robią się miękkie – trochę jak pierniczki. Jeśli musicie wykluczyć kakao z diety to jako zamiennika w tej recepturze użyjcie karobu.


Składniki
- 300g mąki ryżowej
- 4 kopiaste łyżki masła orzechowego
- 150 ml syropu klonowego
- 1 duży banan
- szczypta soli
- 2-3 łyżki kakao
- folia spożywcza
Sposób wykonania
- Do kielicha maszyny miksującej wkładam wszystkie składniki oprócz kakao i miksuję, aż z masy zrobi się kleiste ciasto.
- 3/4 ciasta odkładam do miski, a do pozostałego dosypuje kakao i jeszcze raz miksuję.
- Rozkładam na blacie prostokąt folii spożywczej i wysypuję jasne ciasto. Dłońmi nadaje mu kształt dosyć cienkiego prostokąta (ok 0,5 cm grubości). Ważne jest, aby prostokąt miał na całej powierzchni równą grubość. Na ciasto jasne równomiernie rozkładam/rozsypuję ciasto ciemne. Całość powinna wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu poniżej.
-
Z pomocą foli zwijam wszystko w roladkę (jest z tym trochę pracy) i odkładam do lodówki na pół godziny.
-
Po wyjęciu ciasta z lodówki kroję je w 0,5 cm plasterki i układam na blaszce. Piekę w 180C przez ok. 15 minut.


Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Ciastka z cukinii i kaszy jaglanej
Edyta,
2016-11-28
1 min czytania
3 sposoby na budyń z kaszy jaglanej
Edyta,
2017-01-08
3 min czytania
Tarteletki z musem z masła orzechowego
Edyta,
2015-08-31
1 min czytania
Lody z czereśni, mango, banana i mięty
Edyta,
2015-07-24
1 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.