Czas
- 10 min.
Bardzo bym chciała wrócić do ZIELONYCH PONIEDZIAŁKÓW – nie wiem na ile mi się to uda, ale obiecuję, że będę się bardzo starać.
Tęsknię już bardzo za wiosną – choć w skrzynkach na tarasie cały czas bardzo dobrze ma się i mięta i szałwia. Nawet lubczyk wygląda dobrze. Na działce rosną jeszcze rzodkiewki!!! I jarmuż.
Dziś będzie tutaj mocno pietruszkowo (a natkę pietruszki uwielbiam jako jedyna w naszej rodzinie), ale też mocno czosnkowo – od razu powiem, że można sobie tą recepturę bardzo fajnie rozbudować o suszone pomidory, albo fasolę czy ciecierzycę. Zaszalejcie jeśli chcecie. Ja lubię jak jest mocno pietruszkowo.
Myślę, że często chcemy zmiany w naszej kuchni, ale zupełnie nie wiemy jak podejść do tematu – w głowie mamy wiele książek, blogów i innych inspirujących rzeczy, a nie możemy ruszyć z miejsca. Chcę wyjść Ci na przeciw i zaprosić Cię na mój KURS ZDROWY START.
Już od marca możesz zacząć swoją przygodę z kuchnią roślinną, może wejdziesz w nią troszkę głębiej, a może będą to dopiero Twoje początki. Zawsze warto – dla zdrowia. Zrobisz kilka małych, albo dużych kroków do przodu. Zacznie się obfitość warzyw i owoców – będzie w czym wybierać. Możesz zapisać się na listę zainteresowanych kursem – wtedy dostaniesz informację o tym, że ruszamy jako pierwsza.
Jeśli chodzi o dzisiejszy, poniedziałkowy i zielony przepis to będzie on cudownym dodatkiem do żytniego chleba, do makaronu, naleśników lub sałatki. A moze robisz sobie miski zdrowia??? Tam też świetnie się sprawdzi.
Ciekawa jestem czy uprawiasz natkę pietruszki na kuchennym parapecie – ja niestety nie – zawsze ją kupuję.
Jeśli chcesz to możesz też robić z niej herbatkę – po prostu kilka gałązek natki zalewasz wrzątkiem i popijasz sobie ten napar w ciągu dnia. Wspaniale oczyszcza nerki.
Uwagi
- pastę warto zrobić od razu z podwójnej ilości składników
- możesz dodać do niej suszone pomidory z oleju
Składniki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 awokado Hass (dojrzałe)
- 2 ząbki czosnku – będzie je mocno czuć, więc daj tyle ile lubisz
- troszkę soku z cytryny do smaku, albo z limonki
- troszkę soli himalajskiej i pieprzu
- oliwa z oliwek, albo inna ulubiona – dodaję tyle aby uzyskać odpowiednią dla mnie konsystencję
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę – jeśli robisz to w TM to podczas miksowania zamieszaj kilka razy pastę kopystką.
Edyta
Powiązane artykuły
Witariańskie czekoladowe brownie
Szarlotka (wersja 2)
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.