Czas

  • 10 min.

Bardzo bym chciała wrócić do ZIELONYCH PONIEDZIAŁKÓW – nie wiem na ile mi się to uda, ale obiecuję, że będę się bardzo starać.

Tęsknię już bardzo za wiosną – choć w skrzynkach na tarasie cały czas bardzo dobrze ma się i mięta i szałwia. Nawet lubczyk wygląda dobrze. Na działce rosną jeszcze rzodkiewki!!! I jarmuż.

Dziś będzie tutaj mocno pietruszkowo (a natkę pietruszki uwielbiam jako jedyna w naszej rodzinie), ale też mocno czosnkowo – od razu powiem, że można sobie tą recepturę bardzo fajnie rozbudować o suszone pomidory, albo fasolę czy ciecierzycę. Zaszalejcie jeśli chcecie. Ja lubię jak jest mocno pietruszkowo.

Myślę, że często chcemy zmiany w naszej kuchni, ale zupełnie nie wiemy jak podejść do tematu – w głowie mamy wiele książek, blogów i innych inspirujących rzeczy, a nie możemy ruszyć z miejsca. Chcę wyjść Ci na przeciw i zaprosić Cię na mój KURS ZDROWY START.

Już od marca możesz zacząć swoją przygodę z kuchnią roślinną, może wejdziesz w nią troszkę głębiej, a może będą to dopiero Twoje początki. Zawsze warto – dla zdrowia. Zrobisz kilka małych, albo dużych kroków do przodu. Zacznie się obfitość warzyw i owoców – będzie w czym wybierać. Możesz zapisać się na listę zainteresowanych kursem – wtedy dostaniesz informację o tym, że ruszamy jako pierwsza.

Jeśli chodzi o dzisiejszy, poniedziałkowy i zielony przepis to będzie on cudownym dodatkiem do żytniego chleba, do makaronu, naleśników lub sałatki. A moze robisz sobie miski zdrowia??? Tam też świetnie się sprawdzi.

Ciekawa jestem czy uprawiasz natkę pietruszki na kuchennym parapecie – ja niestety nie – zawsze ją kupuję.

Jeśli chcesz to możesz też robić z niej herbatkę – po prostu kilka gałązek natki zalewasz wrzątkiem i popijasz sobie ten napar w ciągu dnia. Wspaniale oczyszcza nerki.

Uwagi

  • pastę warto zrobić od razu z podwójnej ilości składników
  • możesz dodać do niej suszone pomidory z oleju

Składniki

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 awokado Hass (dojrzałe)
  • 2 ząbki czosnku – będzie je mocno czuć, więc daj tyle ile lubisz
  • troszkę soku z cytryny do smaku, albo z limonki
  • troszkę soli himalajskiej i pieprzu
  • oliwa z oliwek, albo inna ulubiona – dodaję tyle aby uzyskać odpowiednią dla mnie konsystencję

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę – jeśli robisz to w TM to podczas miksowania zamieszaj kilka razy pastę kopystką.