Czas
- 30 min.
Masło z ziaren – intensywnie zielone i zaskakujące w smaku. Ma swoich zwolenników, ale i przeciwników. Skarbnica zdrowych tłuszczów. Warto zrobić je raz na jakiś czas i zajadać z krakersem warzywnym, gryczanym lub krakersem zmieniającym życie. Doskonale smakuje też z chlebem orkiszowym z ostatniego wpisu.
W maśle tym spotykają się wartości odżywcze trzech bardzo ważnych dla naszej diety produktów. Znajdziecie w nim pestki dyni, ziarna słonecznika i konopi. Jeśli chcecie uzyskać słodką wersję tego masełka to wystarczy zmieszać je z odrobiną słodu. Moją wariacją na temat tego przepisu jest dodanie miękkiego awokado, oraz dwóch ząbków czosnku.

Uwaga
- przepis pochodzi z książki : ” Talerz zdrowia”- Dale Pinnock
Składniki
- 2 garście pestek dyni
- 2 garście pestek słonecznika
- 1 garść ziaren konopi
- 6 łyżek oleju lnianego
- 1 łyżeczka soli
- w wersji słodkiej – 2 łyżki ulubionego słodu
Sposób przygotowania
- Pestki dyni i słonecznika zalewam ciepłą wodą na pół godziny. Po tym czasie odcedzam je na sicie.
- Wkładam z resztą składników do kielicha maszyny miksującej i blenduję na pastę.
- Zjadam w ciągu trzech dni. Do każdej małej, jednorazowej porcji zielonego masła, za każdym razem można dodać kilka kropel oleju lnianego.
Edyta
Powiązane artykuły
Maliny z miętą pod owsiano-migdałową kruszonką
Placki jaglane
Trufle z mango i kokosa
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.